Как полускъпоценните камъни се използват в бижутерията?

Бижутата са били и винаги ще бъдат неизменна част от живота ни, особено при жените. Всякакъв вид накити са използвани още в древността, било то за показ на богатство, символиката, която носят, защита от злонамерени сили или просто с артистичен акцент.

Има стотици камъни, които се използват за направата на бижута, но сега ще обърнем внимание на полускъпоценните камъни и по-точно: гранат, тюркоаз, аметист, син топаз, кварц, котешко око, карнеол, ахат, оникс.

Полускъпоценните камъни са едни от най-разпространените материали за изработка на бижута. Те притежават красота и лечебни свойства (според много древни култури), които по никакъв начин не изостават от скъпоценните камъни. Различните камъни притежават различни свойства като здравина, твърдост и блясък. Тъй като всеки камък е специален сам по себе си, не можем и да ги подредим по важност.

сребърен пръстен с естествен ахат

Така например гранатът се счита за камък на любовта и предаността. Името „гранат“ идва от латинското „granatus“ – зърно и се свързва с нара, защото полускъпоценният камък е сходен по цвят, форма и големина със зърната на този плод. Въпреки това групата на гранатите предлага голямо разнообразие от цветове: лилав, червен, оранжев, жълт, зелен, кафяв, черен или безцветен.

Тюркоазът е бил наричан от египтяните „Камък на живота“. В буквален превод тюркоаз означава „турски камък“. Счита се за символ на щедрост, искреност и привързаност. Цветовете му варират от небесно синьо до зелено.

сребърно колие с тюркоаз

Аметистът се смята за камък на мъдростта и познанието, който развива интуицията и ума. Символизира просперитет, богатство и изобилие на всички нива. Името на аметиста произхожда от гръцки и значи „неопиянен“.  Варира по цвят от бледолилаво до тъмновиолетово.

Минералите със син цвят се получават по изкуствен начин, като се прилага специална термообработка. На бижутерийния пазар сините топази обаче са изключително ценни и харесвани. Вярва се, че лекува депресии, възвръща положителната настройка на личността, придава настроение, отваря очите за радостта, прави духа бодър и активен.

Кварцът, познат като „камъкът на любовта“, е най-известният вид кристал. Името му произлиза от гръцки и означава лед – тъй като се е смятало, че кварцът всъщност е лед, създаден от боговете. Като цветова гама се среща в бял, розов, черен цвят и т.н. 

пръстен с естествен кварц

Полускъпоценният камък „котешко око“ се нарича така, защото напомня ирисите на котешките очи. „Котешкото око“ има тясна бяла линия, по средата на жълто-сивкавия камък, в следствие на пероподобни, спиралообразни, или иглоподобни рутилови включвания. Когато камъкът се завърти на светлина, този фин сноп от нишки в средата изглежда като че се плъзга по повърхността на камъка. Украшения с тези камъни са носени, за да защитят собственика от зли сили, от уроки. В частност се е смятало, че „котешкото око”, помага да се съхрани любовта и защитава от измени.

Карнеолът е червеникаво-оранжев и полупрозрачен на вид. Камъкът помага в разбирането на вътрешната ни същност и засилва концентрацията. Помага за преодоляване на страха от публични изказвания, увеличава себеуважението и носи бърз успех в кариерата.

Ахатът се смята за камъкът на мира и спокойствието. Ахатите се състоят от много фини и концентрично разположени ивици, които се отличават по степен на прозрачност и по цвят. Обикновено ахатите с хоризонтално разположение на слоевете са сравнително редки и се наричат оникс или "уругвайски тип" ахати, като ониксът (камъкът на самоусъвършенстването и самоконтрола) обикновено е на ивици с преобладаващ черен цвят.

сребърен пръстен с естествен оникс

Изборът на подходящо бижу е много труден, тъй като, освен всичко, трябва да знаете и каква символика носят в себе си камъните, от които са изработени бижутата.