Гранатът – огънят от сърцето на Земята

Гранатът не е един минерал , a описва група от няколко различни тясно свързани минерали. Той разполага с широка гама цветове, вариращи от червено до оранжево, кафяво и дори различни нюанси на зелено до по-плътно розово. Въпреки това, червеникавите нюанси са най-често срещани и това прави камъкът разпознаваем сред бижутерите.

Гранатът е минерал, който се среща в най-голямо разнообразие в скалните натрупвания в земната кора и горната мантия на Земята. Благодарение на неговото разпространение, трайност и композиционно разнообразие, той се използва за анализ на геологичните процеси от геолозите. В историята споменаването на граната датира назад към библейските времена, като препратки за него има дори и в Библията. Притча гласи, че именно с огромен гранат е служел за пиедестал в центъра на Ноевия ковчег. Освен това яркостта на камъка е помагала на Ной да осветява пътя в морето, което позволявало на кораба да пътува безопасно чрез на нощта. Неслучайно и името на камъка произлиза от санскрит - „gar“ - да транспортирам, а в гръцкия и латинския език от „geron“ - стар и „granum“, значещо „семена“ или „това, което има няколко семена“.

Произходът и цветът на граната вървят ръка за ръка. Кръвно-червения гранат е известен като цвят, наситен на хром . Неговите най-добри находища идват от Бохемия и Южна Африка, където са намерени минералите са намерени случайно в диамантени мини. Други червеникаво разновидности на гранатите включват на Алмандин гранат, която варират от червен до оранжев или кафяв. Съчетание между тъмночервен гранат и алмандин гранат е на Rhodolite гранат, който има красив лилаво-червен цвят . В викториански времена, гранати са били често използвани в бижутерията и често изрязвани в притъпена форма, за да се притъпи яркия им цвят. Гранулатните гранати (grossularites) се срещат в червени, оранжеви , жълти , зелени и дори безцветни нюанси. Известни са и гранатите тип Hessonite (оранжев до жълт цвят) и Tsavorite (зелен). Spessartite (или spessartine) гранатите пък са дълбоко оранжеви, поради наличието на желязо и манганови примеси. Изключително  ценен и рядък сорт на граната е зеления гранат, идващ от находища в Уралските планини в Русия.

Гранатът има и някои свойства, които спомагат неговия носител. Този камък е известен със защитните си атрибути и най-вече спомагането на носителя си за безпроблемни пътувания. Фолклорът също гласи, че огненият цвят на граната, напомнящ на жарта, защитава от злото, злите очи, хора и проклятията им. Ако положите гранат в близост до леглото си или под възглавницата, ще си помогнете за защита от кошмари.

Гранатът носи себепознание. Обеците с гранат, гривните с гранат, пръстените и визулките с гранат ни дават незабавното обяснения за това кои сме ние и ни дават насока. Носейки гранат, можем да се почувстваме по-защитени, по-целеустремени, по-завършени като личности. 

Един от най-известните атрибути на граната е ролята му в създаването на успех в бизнеса и в страстната любов. Мнозина вярват, че поставянето на три или повече гранати на работното пространство или в дома им ще тласне бизнеса и връзката им към небесата.

Ние от Бирсе сме горди да ви предложим пленяващата ни колекция от гранати и много други естествени камъни. Тях можете да намерите онлайн в сайта ни или в двата ни магазина в град София.