Сапфирът – кралската слабост на жените в историята

Сапфирът е един от четирите камъка в бижутерията, който заедно с диаманта, рубина и изумруда е определени за скъпоценен.

Наименованието му произлиза от гръцката дума „sappherios“ – син. 

Интересен факт е, че в Персийската империя вярвали, че цвета на синьото небе се дължи на сапфирените камъни и тяхното отражение от земята в небосклона. В по-късен исторически план се смятало, че този скъпоценен камък е символ както на властта, така и на верността, скромността и целомъдрието.  

Астролозите пък считат, че сапфирът е подходящ за родените под знака на Козирог, Стрелец и Водолей, а според древни легенди произходът на сапфира е от планетата Сатурн.

сребърен пръстен със сапфир

През Средновековието камъкът е наричан “епископ на камъните”, защото било общоприето, че той олицетворява висшите духовни ценности. След като му бива приписана и способността да намалява болката и да дава вечен живот на този, който го притежава, сапфирът бързо се е наредил сред едни от най-предпочитаните камъни на всеки властващ. 

Въпреки установеното вярване, че сапфирът може да бъде единствено в син цвят, той притежава богата палитра от цветове, а синият остава най-честата му асоциация.

Вариации на пурпурно-синкави, жълти, зелени, безцветни, оранжеви или розово-оранжеви, правят сапфира един елегантен и честосрещан камък в бижутерията. Още повече той се превръща и в символичен елемент в украсата на корони на императори и императрици, крале и кралици, принцове и принцеси.

сребърна гривна със сапфири

Пример за неговото силно влияние е тъмносиният сапфир “Свети Едуард”, който е инкрустиран в центъра на кръста на короната на Британската империя. 

Както и двата огромни сапфира с тежест 258 и 200 карата, позиционирани нa Руската императорска корона, направена в чест на императрица Екатерина II.

От сапфир са издялани и бюстове на трима американски президенти: Джордж Вашингтон, Ейбрахам Линкълн и Дуайт Айзенхауер и държавния секретар на САЩ - Томас Джеферсън.

Интересен факт е, че един от най-известните сапфирени камъни, използван в съвременната бижутерия е бил притежание на покойната принцеса Даяна. Той, обаче, не е бил част от бижутата на властта, а е от нейния годежен пръстен, подарен от бъдещия й съпруг – принц Чарлз.

Съдържал е 14 на брой диаманта, обграждащи 12-каратов овален син сапфир, а металната му структура била изработена от 18-каратово злато. Цената на годежния пръстен през далечната 1981 година е била 28 000 паунда, а настоящата сума, на която се оценява бижуто, е 450 000 паунда. 

През 2010 година пръстенът става притежание на херцогинята на Кеймбридж - Кейт Мидълтън, съпругата на уелския принц Уилям.

сребърни обеци със сапфири

Настрана от пъстрото му минало, модерното приложение на сапфира в бижутерията го прави предпочитан за направата на разнообразни видове бижута. Той заема централно място в дизайна на гривни, висулки, обици, пръстени и др. или като допълващ елемент най-често в комбинация с диаманти.

Благодарение на богатата му история, днес се приема, че сапфирът символизира мъдростта. Той помага за научаването, умственото и психическо здраве. Смятан е за успокояващ нервите, активиращ чакрите камък. Използван е и като амулет, които подтиква към мотивация и дисциплина.

Пълна статия за скъпоценните и  камъни може да намерите тук: https://www.birse.bg/блог/скъпоценните-камъни.html

Екипът на BirSe Ви кани да се потопите в море от нови предложения с новата ни колекция от естествени камъни. Ще Ви очакваме на адрес: София, ул. Граф Игнатиев № 26 и ул. Граф Игнатиев № 53