Monthly Archives: Май 2015

 1. История на Бижутата

  История на Бижутата

  Историята на бижутата започва още от древността. Предназначението им е съвкупоност от разнообразни качества и цели като: показ на богатство, заможност. Имат функционална употреба - телени копчета, игли, катарами, различни приспособления за закопчаване на дрехи, обувки, колани и за закрепване на прическата, както и символично предназначение - да покажат членство или принадлежност към военна или религиозна организация. Приписвана им е дори защитна функция – под формата на амулети, талисмани и магически приспособления.

   

  В историята на вековете бижутата са придобили морално-ценностна и качествено-количествена стойност. Повечето култури имат практиката да пазят големи количества богатства, съхранявани под формата на бижута. Характерно също така е даването на сватбени зестри под формата на бижута или монети. Бижутата са

  Прочети още...
 2. Добрият бижутер – съвкупност от качества, умения и знания

  Добрият бижутер – съвкупност от качества, умения и знания

  Какво представлява бижутерията?

  Бижутерията е изкуството да се произвеждат разнообразни накити и украшения от различни видове материали - благородни и полублагородни метали, скъпоценни, полускъпоценни и изкуствени камъни, дърво, мидени черупки, корали, синтетични материали и други. Най-често използваните метали са сребро, злато и платина. Редица известни художници са се занимавали с дизайн на бижута, като например известният дизайнер и живописец Алфонс Мария Муха. 

   

  Какво прави един бижутер добър?

  Както във всяко направление, така и т

  Прочети още...