Monthly Archives: Ноември 2015

 1. Грижа за бижутата – как да носим и съхраняваме благородните метали

  Грижа за бижутата – как да носим и съхраняваме благородните метали

  Бижутата не са просто моден аксесоар, който има за цел да краси визията. Често те са символ на дългогодишни семейни традиции, предавани от поколение на поколение или нежен спомен, символ на обичта и вниманието на някой близък човек, решил да ни зарадва. И за да можем да опазим тези така скъпи ни спомени от времето и външната среда, е нужно да спазваме някои простички правила.

  "Всекидневното носене на бижутата ги подлага на различни атмосферни и метеорологични условия, които влияят на качествената им визия."

   

  Ежедневното използване на злато, сребро, платина и други метали неимоверно уврежда тяхната структура, макар и незабележимо за обикновения поглед. Разбира се, има начини за

  Прочети още...
 2. Бижутата и българският фолклор – част от традиционната народна носия

  Бижутата и българският фолклор – част от традиционната народна носия

  Българската традиционна носия е народното облекло на българина от Възраждането до към средата на XX век. То отразява спецификата, традиционната култура и бита на българския народ. Според етнографите произходът му е главно славянски, но се откриват и следи от облеклото на траки и прабългари, също така и от облеклото на народите, с които българите са били в контакт — турци, гърци, албанци, власи. 

      
  По своя характер носията е всекидневното работно облекло, което чрез художествена украса придобива празничен вид. Отличава се с изключителната си практичност при трудова дейност, традиционни обреди или празненства. 


  Носията бива мъжка и женска, празнична и всекидневна, като във всяка една от българските етнографски области те се отличават със своя спец

  Прочети още...
Posts loader