Меню
Logo
Начало
>
Блог
>
Опал - камъкът на творческите личности - част 2

Опал - камъкът на творческите личности - част 2

Публикувано: 23.09.2022
Бижута с опал
Обици с опал

Какви видове опал съществуват



В зависимост от способността му да пречупва светлината, опалът може да бъде разделен в две основни групи - скъпоценен опал и обикновен опал. Не се заблуждавайте от името на втория - изключително красив обикновеният опал се нарича така, защо може да бъде открит навсякъде. За разлика от него, находища от скъпоценен опал има в Австралия и Етиопия, откъдето идват и най-красивите камъни. Благородният опал се отличава с "играта на цветовете" в него. За разлика от останалите камъни той може да пречупи светлината много пъти, проявявайки многоцветните ѝ нюанси върху себе си. Ето защо трудно можете да определите конкретен цвят на камъка. Все пак за да бъдат разграничени самите камъни като цвят се взима преобладаващият.


- Бял скъпоценен опал;

- Черен скъпоценен опал;

- Огнен опал;

- Розов опал;

- Син опал;

- Кафяв / Черен опал.


Какви са характеристиките на опала


Една от най-интересните му характеристики е наличието на вода в него. Това освен, че е рядко срещано при скъпоценните камъни, е изключително важно за поддръжката му. Свойството на опала да абсорбира вода е "магията", която отговаря за блясъка и красотата му. С времето обаче камъкът се "дехидратира" и започва да става мътен, дори е възможна появата на пукнатини. По същия начин може да му повлияе и рязката смяна на температурата. Затова не забравяйте, че избирайки бижута с опал, вие си купувате не само изящно ювелирно произведение, но и наистина специален скъпоценен камък.

От бижутерска гледна точка, опалът е камък, с който могат да бъдат създадени шедьоври. Подхожда си еднакво добре както със злато, така и със сребро. По-големите екземпляри обикновено се поставят в колиета, докато добре оформените "малки" опали имат неограничено приложение - обеци, висулки, гривни, пръстени.

Относно метафизичните му характеристики опалът е от онези камъни, които отговарят за повече от едно качество. Повлиявайки всички чакри, този камък оказва поразително въздействие върху творчеството, вдъхновението и паметта. Неслучайно опалът е камъкът на творческите личности.

Литотерапевтите препоръчват използването на белия и черния скъпоценен опал само при хора, които са в хармония със себе си. Като едни от най-ценните и редки видове, те имат и най-могъщи свойства. Способността им да засилват емоциите и да "ги връщат" към притежателя, може да донесе както силно положителен, така и отрицателен ефект. При радостните и щастливи хора, камъкът ще засили усещането и ще озари още повече светлата им страна. В случай, че сте ядосани или депресирани обаче, по-доброто решение е да заместите благородния опал с друг камък.

Последни статии
Бижута с букви - когато името има значение
Бижута с букви - когато името има значение
21.03.2023
Прочети тук
Какво да имате предвид, при избора на дамски пръстен с диамант
Какво да имате предвид, при избора на дамски пръстен с диамант
14.03.2023
Прочети тук
Дамски гривни за подарък - перфектен избор за предстоящите празници
Дамски гривни за подарък - перфектен избор за предстоящите празници
01.03.2023
Прочети тук
Абонирайте се за нашия e-mail бюлетин и научавайте първи за нашите промоции!