fb
Меню
Logo
Начало
>
Блог
>
Грижа за бижутата – как да носим и съхраняваме благородните метали
Грижа за бижутата – как да носим и съхраняваме благородните метали
Публикувано: 21.11.2015

Бижутата не са просто моден аксесоар, който има за цел да краси визията. Често те са символ на дългогодишни семейни традиции, предавани от поколение на поколение или нежен спомен, символ на обичта и вниманието на някой близък човек, решил да ни зарадва. И за да можем да опазим тези така скъпи ни спомени от времето и външната среда, е нужно да спазваме някои простички правила.

"Всекидневното носене на бижутата ги подлага на различни атмосферни и метеорологични условия, които влияят на качествената им визия."

 

Ежедневното използване на злато, сребро, платина и други метали неимоверно уврежда тяхната структура, макар и незабележимо за обикновения поглед. Разбира се, има начини за съхранение и опазване на различните видове бижута.
 Как да удължим живота на бижутата си?

Едно от най-важните правила
при носенето на бижута е да сваляте златните си бижута преди да влезете под душа, във ваната, на спа процедури или в басейни и джакузита. Хлорът във водата може да направи химическа реакция с металните примеси в златните бижута и да причини трайно обезцветяване или дори структурни изменения. 

"Особено вредно може да е влиянието на високи температури."

Използването на сапун също има пагубно влияние върху бижутата – той може да образува тънък слой върху златото, който да го направи да изглежда по-тъмно.


 

Задължително сваляйте бижутата си при ежедневните домакински дейности като почистване, миене, пране, сушене и т.н. Белината, която е основна съставка на почти всички почистващи препарати може да увреди вашите бижута. Особено важно е бижутата да нямат досег с абразивни почистващи препарати, тъй като златото, особено с висока чистота, е мек метал и може лесно да се надраска.
 

Поради финия и мек оттенък на някои метали, е необходимо внимание при извършването на физически активни дейности като спорт, танци, аеробика и т.н. Препоръчваме да сваляте бижутата си по време на тези дейности, тъй като има опасност от огъване на металите, нарушения в цялостната визия на украшението, нараняване на повърхността, издраскване и други. С бижутата, украсени със скъпоценни камъни или диаманти е необходимо да се внимава още повече. Диамантът е известен със своята здравина, но това не означава, че не може да бъде счупен. Той не може да се надраска, но може да се увреди целостта на повърхността му.
 

Козметичните процедури и разкрасителните процеси също са потенциална опасност за бижутата, поради съдържанието на различни видове химикали в гримове, кремове, маски, стилизиращи продукти за коса и т.н.

"Препоръчително е да поставяте бижутата си след нанасяне на грим и оформяне на прическа или след направена козметична процедура."

Това ще ограничи контакта с вредни вещества и евентуалните им вредни влияния. Перлите и коралите заслужават специално внимание, тъй като са от органичен произход и повърхността им още по-лесно може да бъде повредена.


 

Съхранение

Чудесно предложение за съхранение на бижутата са малките торбички или кутийки с текстилна вътрешност. Ако предпочитате големите бижутерийни кутии, препоръчваме да изберете така с отделения за всяко бижу.

 

Друг вид увреждане на бижутата е натиска на човешката ръка. Не един и два са случаите, в които решаваме да пооправим някоя гънчица на някой аксесоар. За да бъде най-сигурна и прецизна тази корекция обаче, е нужно да се обърнете към специалист бижутер или златар, който има знанията и уменията за такъв вид прецизна намеса с внимание до най-малкия детайл. Препоръчително е поне веднъж годишно да правите консултация при такъв специалист за бижутата ви и тяхното настоящо състояние, особено, когато елементите са изработени от скъпоценни камъни, поставени в малки каси, които имат опасност от разхлабване.
 

Почистване
 

Почистването на бижутата е задължителна процедура за предотвратяване на увреждания и наслояване на различни видове продукти от външната среда. Полирайте своите златни пръстени с кърпичка за полиране. Имайте предвид обаче, че златото не трябва да се полира твърде често, тъй като при тази процедура се използват абразивни материали и така се отстранява тънък слой от повърхността на бижуто. Ето защо прекомерното полиране може да доведе до по-бързото износване на вашите бижута.
 

На пазара се предлагат различни препарати за почистване на бижута, но може също така да се използват мек сапун, мека четка и топла вода. Макар някои бижутери да препоръчват за почистващ разтвор да се използва вода с няколко капки амоняк, други отричат този метод, както и почистването с алкохол. Твърде честото използване на амонячна вода може да увреди цвета на бижутата. Мекият почистващ препарат за чинии или сапунът обаче са универсално прието и много достъпно средство.
 

Развитието на технологията ни предлага и много малки машини, които могат само за минути да почистват бижутата чрез високочестотен звук. Тези машини се наричат „ултразвукови вани“ и се предлагат в различни варианти. Те обаче не са приложими за всички видове бижута, защото могат да увредят повечето видове скъпоценни камъни и перли. Затова преди да използвате такъв уред е препоръчително да се консултирате с бижутер или златар.


 

"Окисляването е често срещана реакция при среброто, която го кара да потъмнява."

Окисляването е често срещана реакция на
златото и среброто при взаимодействие с кислорода във въздуха. Тази реакция може да се подсили от допира с кожата и нейното Ph. В резултат на това златото може да придобие червеникав оттенък, а среброто – тъмен или жълтеникав. За да почистите бижутата може да използвате мек велурен плат.

 

Бижутата със скъпоценни и полускъпоценни камъни изискват по-специални грижи, затова е добре първо да се консултирате с бижутер какви процедури трябва да се спазват. Потапянето във воден разтвор не е препоръчително за бижута с камъни. Въпреки че някои камъни като диамантите трудно могат да бъдат увредени, за изумрудът и ониксът например накисването във вода не е препоръчително. За тези бижута е подходящ е разтвор от хладка вода и мек памучен плат за попиване.
 

За още полезни съвети - последвайте ни във Facebook и Instagram

Последни статии
Бижута с букви - когато името има значение
Бижута с букви - когато името има значение
21.03.2023
Прочети тук
Какво да имате предвид, при избора на дамски пръстен с диамант
Какво да имате предвид, при избора на дамски пръстен с диамант
14.03.2023
Прочети тук
Дамски гривни за подарък - перфектен избор за предстоящите празници
Дамски гривни за подарък - перфектен избор за предстоящите празници
01.03.2023
Прочети тук
Абонирайте се за нашия e-mail бюлетин и научавайте първи за нашите промоции!