Меню
Logo
Начало
>
Блог
>
11 изненадващи факти за златото от историята

11 изненадващи факти за златото от историята

Публикувано: 18.10.2015

Златото, благородният метал, който е очаровал цивилизациите от векове, има богата история, изпълнена със забележителни анекдоти и изненадващи факти. В тази статия ще разгледаме 11 интригуващи аспекта от миналото на златото, хвърляйки светлина върху неговото културно, икономическо и историческо значение.


Злато


Факт № 1: Злато в космоса


Учените смятат, че златото може да има извънземен произход. Смята се, че сблъсъкът на неутронни звезди произвежда злато чрез процес, наречен r-процес нуклеосинтеза, което води до разпръскването на този благороден метал във Вселената.


Факт №2: Древноегипетската връзка


Златото имаше огромно значение в древен Египет, където се смяташе за плътта на боговете. Египтяните вярвали, че златото има магически свойства и го използвали в сложни погребални ритуали, украсявайки гробници и мумии с благородния метал.


Факт №3: Средновековие


През Средновековието търсенето на злато се увеличава драстично, а предлагане няма. Европейските страни потеглят в търсене на скъпоценния метал. Докато Португалия се насочва към пустинята Сахара, за да открие “Манса Муса” (според вярванията източникът на златото по целия свят), Испания се отправя към Южна Америка. Докато португалците не откриват своята цел в пустинята, испанците нападат една от най-великите цивилизации - инките. Избиват и превземат множество племена, с цел присвояване на тяхното златно богатство.


Банкнота


Факт №4: Златният стандарт


Началото на Класическия златен стандарт е даден от сър Исак Нютон още през 1717 г във Великобритания, а началото на пълния легален режим е през 1821г. През 1880 г. голяма част от държавите по света вече са приели златния стандарт. Изключение правят някои малки южно-американски държави, Китай и др., които разчитат на среброто.

Златният стандарт представлява стандарт, при който на всяка разпечатана банкнота съответства реално злато на същата стойност т.е. ако държавата има разпечатани 1000 лева, златният резерв на държата е на стойност 1000 лв. С други думи държавата дава “хартийка” наречена банкнота, в замяна на съответното количество злато. Това е в сила до 1913 г, когато настъпва кратка, но рязка рецесия в икономиката на Америка (факт №4 обяснява този феномен).

След Първата световна война се поставя нов стандарт, при който се комбинира стойността на златения резерв с тази на разпечатани банкноти, като вече държавата е длъжна да притежава само 40% от хартиените пари. Това дава началото на федералния резерв, който позволява на определени частни банки да печатат пари.


Факт № 5: Златото и банките


В началото на Двадесети век Щатските банки отдават огромен брой заеми до момент, в който достигат стойността на резервите си от злато. За да могат банките да отдават кредити, са длъжни да притежават златен резерв над сумата на отдадените заеми. С настъпването на това състояние, банките вече не са способни да отдават заеми, което означава рязко покачване на кредитните лихви и отхвърляне на новозаявените заеми. Това води до рязка, но бързо възстановена рецесия.



Факт № 6: Форт Нокс и златните резерви


Форт Нокс в Съединените щати е дом на значителна част от златните резерви на страната. Мерките за сигурност около Форт Нокс са толкова строги, че неговите мистерии и легенди подхранват спекулации от десетилетия.


Факт №7: Златото - двигател на войната


Държавите, притежаващи злато, са тези, които са способни да водят войни, да отвърнат на нападения, да развият икономиката си. В края на 30-те години на 20-ти век немската централна банка е пред фалит - не разполага с никакво злато. Година по-късно Хитлер превзема Австрия и Чехословакия без употребата на нито една муниция. Така усвоява златния резерв на двете държави и финансира военните дейтвия.


Факт №8: Бягството


През 1939г., след като Нацистка Германия превзема Франция, Чърчил свиква високопоставени лица от правителството, за да вземат важно решение. Въпросът е дали да транспортират части от златото, което Великобритания притежава, преди евентуалното нахлуване на Хитлер на Острова. Решението е Англия да изпрати злато на стойност $9,9 млрд. към Канада.


Факт №9: Бретън-Удска конференция


През 1944 г. се провежда Бретън-Удската конференция, в която участват 44 държави. В нея се съгласува идеята за фиксиране на валутите на различни държави към цената на златото. Това се случва като всяка от държавите фиксира своята парична единица към долара, а доларът от своя страна е единствената валута, която може да се разменя за злато.

Разбира се, е от огромна полза за САЩ, защото в края на войната те притежават 2/3 от цялото злато на света (благодарение на неутралната си позиция в началото на Втората Световна Война, САЩ произвежда и продава оръжия). Системата се прекратява през 1971 г. от президента на Америка - Ричард Никсън, в следствие на множество събития, разиграли се в САЩ (вижте следващата точка). Това дава началото на свободната търговия на злато.



Факт №10: Причините за разпадането на Бретън-Удската конференция


В началото на 60-те години на двадесети век, вътрешното потребление в САЩ се увеличава сериозно. Това води до инфлация и съответно надценена стойност на долара пред златото. Също така по това време Америка покрива огромни разходи в следствие на войната във Виетнам. Действията се поддържат със средствата от федералния златен резерв, който бързо се изчерпва.


Факт №11: Приносът на България


Никой не е бил наясно от кога хората са изполвали благородния метал целенасочено в определен аспект. Промяната настъпва, когато през 1972 година във Варна откриват най-старото злато в света, датиращо от 4000 г. пр. Хр. Находката сочи, че ранните цивилизации са изполвали златото само с една цел - украшение.

Българя дава световен принос към сферата на златната история.

От мистичното му значение в древните цивилизации до жизненоважната му роля в съвременните технологии, пътуването на златото през историята е изпълнено с изненадващи обрати. Докато продължаваме да разкриваме неговите мистерии, привлекателността на този благороден метал остава вечен, свързвайки ни с миналото и оформяйки нашето бъдеще.

Последни статии
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
23.04.2024
Прочети тук
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
15.04.2024
Прочети тук
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
02.04.2024
Прочети тук
Абонирайте се за нашия e-mail бюлетин и научавайте първи за нашите промоции!