Меню
Logo
Начало
>
Блог
>
8-ми март – най-женският празник

8-ми март – най-женският празник

Публикувано: 01.03.2016

Осми март е денят, познат у нас като празник на жената или денят на майката. В световната история, обаче, празникът се чества като Международен ден на жената и има дълбоки икономически и политически корени още от преди XIX век, свързани с еманципацията, феминизма и концепциите на ООН по отношение на женското присъствие и равноправието между двата пола.

Макар и неофициален празник в България, този ден се олицетворява с нежната половина и женската сила в света. За да не ни се обидят мъжете, тук ще вмъкнем, че като мъжки аналог на деня на жената може да кореспондира празникът Петльовден (ден на мъжа и мъжкото начало на рода български). Все пак за къде сме без нашите мъже?

Значението на 8-ми март може да се тълкува като съчетание от западните празници Свети Валентин и Денят на майката (все хубави празници, които предстоят в поредица един след друг с настъпването на новата година). Въпреки честването на този празник на тази определена дата, в България все още за такъв ден се счита не само 8-ми март, но и Благовещение (25 март).


История на празника


Историята на най-женския празник води началото си от 8 март 1857г., когато в Ню Йорк се провежда масов протест на жените работнички, породен от ужасните и тежки условия на труд, на които са подложени. Две години след това на същата дата се основава първият женски синдикат, имащ за цел да отстоява правата на дамското съсловие.

Главна роля за признаването на официалния международен ден на жената има германската социалистка Клара Цеткин, по чието предложение се приема този ден да бъде символ на женската борба за равноправие с мъжете във всяка сфера на обществения и социален живот.

Този ден е оставил дълбоки следи и в Съветската история. На 8 март 1917г. в Петроград, Русия жените излизат на масивна демонстрация срещу лошите условия за живот, мизерията и глада. Тук силното женско присъствие е представено от видната и дейна дама на СССР Ана Маймункова, която се бори за справедливост и равноправие, каузи, подкрепяни от западните им посестрими.


Празникът в съвремието


В много държави международният ден на жената е официален празник и неработен ден. В други страни, сред които и България, денят е неофициално вписан в празничния календар, но все пак празникът се чества чрез засвидетелстване на уважението и любовта към любимата, на обичта и предаността към майката.

Макар и родил се по политически и икономически причини, този ден се превръща в символ на женствеността и обичта към нежния пол. Мъжете по цял свят подемат инициативата да зарадват жените в живота си с какви ли не подаръци и изненади. Малките дечица задължително поднасят картички на майките си, което пък е символ на най-прекрасната интерпретация на празника.

Никак не са нужни планини от подаръци и камари от цветя, за да се зарадва една жена. Понякога красотата на малките неща и милите, нежни жестове към дамите говорят много повече. Нужно е само малко желание и обич, за да се превърне един обикновен пролетен ден в невероятен спомен и емоционално изживяване.

Затова и екипът на BirSeиска да бъде част от Вашия празник като Ви помогне да зарадвате Вашата майка, съпруга, сестра, леля или дама, на която държите. Предлагаме Ви стойностни бижута, които несъмнено биха осенили с усмивка всяко женско лице.

Изборът на златно бижу е един наистина ценен и красив подарък за всяка жена. Едни от най-търсените бижута за любимите дами, това са златните пръстени. С един такъв подарък вие ще заявите обичта и благодарност си. Друго бижу, с което със сигурност няма да сгрешите са красиви обеци, които ще предизвикат усмивка и ще красят ушите на любима жена. Разбира се красивите колиета под формата на сърца, безкрайност и други висулки са също един значим подарък. Изберете модел, който изразява това, което чувствате и със сигурност няма да сгрешите.

Нашата колекция от бижута е внимателно подбрана, а всяко парче е изработени с високо внимание и до най-малкия детайл. Бижутата, които ви предлагаме са подходящи за подарък за различни поводи, избирайки BirSe.bg ще бъде правилният избор.


За още полезни съвети - последвайте ни във Facebook и Instagram

Последни статии
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
23.04.2024
Прочети тук
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
15.04.2024
Прочети тук
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
02.04.2024
Прочети тук
Абонирайте се за нашия e-mail бюлетин и научавайте първи за нашите промоции!