Меню
Logo
Начало
>
Блог
>
Аметист – магнетичното лилаво в бижутерията

Аметист – магнетичното лилаво в бижутерията

Публикувано: 15.09.2019

Независимо дали купувате чифт обеци, гривни или пръстени, обсипани с красиви лилави аметисти, можете да бъдете сигурни в едно - камъкът е изключително привлекателен, а неговата история е доста интересна. Искате ли да знаете повече за аметистите? Ние от BirSe.bg създадохме тази статия, за да успеете да се запознаете по-добре с този невероятен камък.


Аметистът и неговата история


Аметистът е най-ценният кварцов полускъпоценен камък. Този лилав полускъпоценен камък някога се е считал за ценен като рубин. Днес е много по-често срещан и разпознаваем с ключовият си лилав цвят, който едновременно символизира привлекателност, дързост и топлина.

Аметистът получава името си от гръцката дума "amethystos", която означава "не пиян". Това се отнася до това как камъкът е имал за цел да държи човек трезвен и с бърз и остър ум, неподатлив на заблуда. Негови най-големи находища има в Северна Америка, Русия, Бразилия и Мадагаскар.


сребърен пръстен с аметист


Съществува една интересна история, свързана с това как е създаден аметистът. Според гръцка легенда някога живяло младо момиче на име Аметист. Тя била известна с ослепителната си красота и не след дълго се превръща в мишена на гръцкия бог Дионис. Както знаем, богът на виното, не е случайно кръстен на тази напитка, и в един от вечерните се запои, той решава, че е влюбен с Аметист. Тя от своя страна се обръща за помощ към богинята Диана, за да я скрие от очите и ръцете на Дионис, и така я превръща в огромно парче бял кварц. Когато Дионис разбира какво се е случило, съкрушен, той започва да плаче във винената си чаша. От риданията му земята се разклатила и виното се разляло върху кварцовия камък на Аметист. Така той се оцветил в богат лилав цвят.


Какво трябва да знаете при избора на бижу или декорация с аметист


Аметистът е популярен полускъпоценен камък и е подходящ за всички видове бижута, включително сребърни или златни обеци, пръстени, гривни, висулки и колиета.


сребърен пръстен с естествен аметист


Цветът на аметиста варира от бледо лилаво до по-наситено тъмно лилаво. Този цвят се дължи на наличието на желязо и други микроелементи в камъка, а с нарастването на тъмния цвят се повишава и цената на камъка.

Има обаче някои неща, на които трябва да внимавате, когато избирате бижу с аметист. Истинският аметист няма равномерен нюанс на лилаво, а се наблюдават изменящи се плавно нюанси. Освен това, може да има определени цветови изменения. Когато светлината преминава през естествен аметист, тя създава ефект, подобен на призма. Това не се вижда при синтетичните аметисти.

Лечебните свойства на аметиста са толкова изобилни, колкото и самият камък. Смята се, че свойствата му са най-вече на защитен камък. Тъй като лилавия цвят е свързан с коронната чакра, той е полезен за пречистване на ума и изчистване от негативни мисли. Лечебните свойства на аметиста са особено полезни при справяне със стрес, свързан с работата, защото камъкът също се свързва с изобилие, следователно облекчава стреса, като същевременно се постига просперитет. Свойствата на аметиста, които улесняват интуицията и комуникацията, също могат да бъдат приложени за повишаване на ефективността на работата.


сребърен пръстен с аметист


Освен на бижута, този камък се използва и като декорация. Използвайки аметистът за декориране на вашия дом, той може да има много метафизични ползи, ако бъде поставен в правилната стая. Може би вече сте виждали красотата на масите, създадени с помощта на естествения аметист като тази на картинката. Както си проличава камъкът се образува на големи буци и се изрязва до по-малки и фини камъчета.

Аметистът в семейната стая може да осигури увереност и спокойствие на семейството, а аметистът в офиса ще внесе интуиция за вземане на трудни решения в бизнеса и облекчаване на стреса след дълги работни дни.


Бижута с аметист от BirSe.bg


В този онлайн магазин ще откриете огромно разнообразие от бижута с естествени камъни. Подбрахме ги специално според всеки вкус и предпочитания. Едни от забележителните ни модели, това са изящните бижута с аметист - от сребърни комплекти до златни бижута. Независимо кой метал предпочиташ, ние сме сигурни, че ще успееш да откриеш перфектното бижу с този красив скъпоценен камък.

Последни статии
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
23.04.2024
Прочети тук
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
15.04.2024
Прочети тук
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
02.04.2024
Прочети тук
Абонирайте се за нашия e-mail бюлетин и научавайте първи за нашите промоции!