Меню
Logo
Начало
>
Блог
>
Брачните халки и магията на любовната традиция

Брачните халки и магията на любовната традиция

Публикувано: 02.10.2016

Чуйте запис на цялата статия тукбрачни халки


Един от най-специалните дни в живота на човек е денят, в който заявява любовта си официално - денят на сватбата. Подготовката, организирането и провеждането на този празник са свързани с безброй задължителни компоненти и различни видове обичаи. Безспорно, един от най-важните елементи е брачната халка. Без това бижу не може да се извърши ритуалът по бракосъчетание - нито в църквата, нито в гражданското.

Брачната халка се изготвя в два екземпляра - по един за младоженеца и булката, като визията и дизайнът трябва да са еднакви и за двете халки, подсказващи, че те принадлежат към един и същи комплект (едно цяло ).


Защо младоженците си разменят брачни халки


Символът на халката е засвидетелстване на любовта и свързване на мъжа и жената във вечен съюз - "докато смъртта ги раздели". Брачната халка е кръгла, което изразява безкрайната и непрекъсната линия на обичта и уважението, които съпрузите си обещават, встъпвайки във венчална клетва. Еднаквостта на халките показва пълна отдаденост към любимия човек и принадлежност към него - вече сте едно семейство пред закона и пред Бога. За брачните халки се счита още, че предпазват своите притежатели - имат силата на талисман, закрилящ любовта на бъдещото семейство.


На кой пръст се поставя брачната халка


В наши дни се счита, че халката се носи на лявата ръка от католиците, а на дясната - от източноправославните. Но, тъй като границите и последователите доста са размили тази традиция, халката можем да носим, на която ръка искаме, стига да е на безименния пръст. Дори вече се наблюдава явлението на сливане на годежния пръстен и брачната халка чрез поставянето им на един и същи пръст като символ на силна обич и привързаност.


Комплект брачни халки

В крайна сметка според нас не е важно на коя ръка ще носим такъв пръстен, а какво е неговото лично значение за нас. Символиката се крие в самото бижу и чувствата, вложени в него, а не в ръката, на която го носим.

А защо точно на безименния пръст - можете да откриете в статията, в която разказваме за изкуството как да разположим пръстените на ръката си.


златни брачни халки

Историята на брачните халки е хилядолетна, а изследванията сочат, че първите данни за такъв ритуал тръгват от Древен Египет. За официално начало, обаче, на използването на брачните халки, като част от венчалния ритуал и брачната церемония, се счита IV век.

Други научни източници посочват Италия за родина на брачните халки. Счита се, че в италианския град Перудже се пази пръстен с Аметист, който е играел ролята на брачна халка, за която се вярва, че Йосиф е дарил на Мария в знак на вярност и лоялност. Интересен факт е, че в някои страни брачните халки се използват както във венчалния ритуал, така и в годежния. За халките е прието да се изработват от благороден метал - най-често злато - и да се купуват от младоженеца - като символ на неговото благосъстояние, грижа и отговорност.

За всяка двойка ритуалът по встъпване в брачен съюз е строго лично и интимно преживяване и всеки има правото да пресъздаде своето виждане за различните обичаи по свой собствен начин. Най-важното при поемането по пътя на семейното ложе е любовта между половинките, разбирателството и уважението. Всичко друго - обичаите, ритуалите, бижутата, роклите и т.н. - са само украшение и комплимент към красотата на обичта и щастието.


Можете да разгледате нашия каталог с годежни пръстени с диаманти.

Последни статии
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
23.04.2024
Прочети тук
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
15.04.2024
Прочети тук
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
02.04.2024
Прочети тук
Абонирайте се за нашия e-mail бюлетин и научавайте първи за нашите промоции!