Меню
Logo
Начало
>
Блог
>
Различните видове сребро в бижутерийното изкуство

Различните видове сребро в бижутерийното изкуство

Публикувано: 16.10.2016

Среброто е един от най-разпространените и предпочитани благородни метали в изработката на бижута. Неговият изтънчен дизайн и студен цвят стоят изключително елегантно на всяка визия, а достъпните му цени го правят още по-търсено.


Сребърни колиета клучета


Какви са способностите на среброто


За силата и способностите на среброто не само като материал за бижута, но и като лечебно средство, са изписани множество медицински трудове. Смята се, че вода, в която сме държали сребърни прибори или чисто сребро, има свойствата да засилва имунната система на човека. Неслучайно сервизите за хранене и прибори от сребро са доста популярни в цял свят. Храненето с такъв вид прибори засилва организма и изчиства излишните отрови от него.

Много педиатри препоръчват захранването на децата да започва със сребърна лъжичка. Енергията на среброто се свързва с красотата и необятността на Луната и нейната символична мощ. В много и различни религиозни обичаи от всякакви култури е задължително присъствието на среброто под формата на различни предмети и символи.


Среброто в бижутерията


В бижутерийното изкуство среброто често се примесва с различни видове други метали като чрез тези смески се получават и различни нюанси на оцветяване. Когато например среброто е с концентрация 92,5% и смесено с мед, след което се покрива с тънък слой чисто сребро проба 999, което придава блясък. Това са най-познатите ни бижута с чист сребристо-сивкав цвят и оттенък.


Сребърен комплект - пръстен и обеци


С течение на времето всички сме забелязвали как сребърните ни бижута потъмняват. Това се дължи на т.нар. процес оксидиране, който се получава при продължителен контакт на среброто с кислород. Така например, ако бижу, направено от сребро стои в затворена витрина в магазина, ще потъмнее много по-късно, отколкото, ако бъде носено върху кожата.

Когато за най-външен и покривен слой на среброто се използва родий, то придобива цвят на бяло злато. Именно родийът предпазва среброто от потъмняване. За това, ако предпочитате сребро, което имитира злато, Ви препоръчваме да търсите родирани сребърни бижута.

Бижутата от оксидирано сребро могат да се носят с лекия потъмнял оттенък или да бъдат почистени от специалист. И в двата случая бижуто притежава свой личен чар и визия.


Србърно колие дървото на живота


Именно обаче, поради процесът оксидиране, почти никъде не можете да срещнете бижу, съставено от сребро и злато.


Златото е доста по-издръжливо на времевите устои от среброто.

Изключително ефектно и с нежна визия е розово сребро. То се получава чрез примес на класическо сребро с определен вид розов родий. Примесите в бижутерията имат наименованието "лигатури".

Чрез различни видове лигатури се получават различни оттенъци на благородните метали: например червено, медно, кафяво и т.н.

Черното сребро, което изглежда изпепеляващо ярко и наситено, се получава чрез умишлена оксидация на обикновено сребро в различни тежки химични разтвори.

Комбинирайки различните видове сребро с различни видове цветни камъни, се получават невероятни бижутерийни композиции, които в повечето случаи са шедьовър на изкуството. Но дори и без присъствието на цветни камъни в композицията, бижутата от цветно сребро също са изключително красиви и ефектни с дизайна си.


Последни статии
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
23.04.2024
Прочети тук
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
15.04.2024
Прочети тук
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
02.04.2024
Прочети тук
Абонирайте се за нашия e-mail бюлетин и научавайте първи за нашите промоции!