Меню
Logo
Начало
>
Блог
>
Различните цветове на златото при изработката на бижута

Различните цветове на златото при изработката на бижута

Публикувано: 29.10.2016

Розово Злато Ръката на Фатима

Златото е една от емблемите в бижутерийното изкуство и при изработката на различни видове аксесоари. То вече е завладяло дори и кулинарията, където изключително популярно в момента е поръсването на гурме десертите със златен прашец - признак на стил, собствен почерк и изтънченост. Дори в Древен Египет златото е било на почит, а самата царица Клеопатра го е използвала не само като накит, но и като част от козметиката си. В природата, обаче златото е изключително мек, ковък жълт метал, който лесно се огъва и деформира. Затова при изработката на бижута от злато, към благородния метал се прибавят и различни примеси, които го правят по-здраво и по-лесно обработваемо.

Такива примеси могат да бъдат, например: среброто, медта, платината, никела и паладий.


Бижутата и различните нюанси на златото


За класическия жълт цвят от голяма важност са елементите плазмони, които трептят с определена честота, различна от тази на по-голямата част от видовете метали, имащи сребристо-сив цвят в чистото си състояние. Жълтият метал е сред най-предпочитание елементи при изработката на бижута в Европа.

В Русия пък са почитатели на огненото и изпепеляващо ярко червено злато. Различните цветове на метала се постигат чрез различно пропорционално смесване на химически елементи, благородни метали и т.н. Полученият ефект е ценно и здраво бижу, което е направено от класическо злато, но с по-разчупена и впечатляваща визия на дизайна.


Италиански колиета и гривна


За по-семплите и изтънчени натури за предпочитане е елегантният бял нюанс, който с изисканата си визия наподобява цвета на среброто, но е в пъти по-качествено от него. За любителите на класиката се изработват бижута от стандартно жълто злато с красив блестящ и сияен оттенък. За по-смелите и ексцентрични нрави бижутерията се е развила до степен на изработване на червено, розово, зелено, черно, сиво и дори лилаво злато. Червеното злато се получава при смесване на класическа жълта сплав на златото с мед. При изработката на розово злато, процедурата по смесване е същата като при червеното, с разликата, че към сплавта се добавя около 20% сребро, за да се постигне нежния розов и ален отблясък. Зелено злато се получава чрез примес към сплавта на жълтото злато с магнезий, мед и сребро. Изключително ефектното черно злато се оформя от сплав на жълто злато с родий, рутений или окислен кобалт. Сивият нюанс се изработва от смес на жълто злато с равни части сребро, манган и мед. Екстравагантното лилаво злато, пък, се прави от комбинация на класическо жълто злато с алуминий.

Италианска Златна Гривна Тип Ластик от Три Цвята Злато

Различните цветове на метала допринасят за по-ефектната визия не само на класическите бижута, но и на тези, които в композицията си съдържат скъпоценни камъни. Така например, при комбинация на цветни камъни с цветно злато, получаваме изключително искряща и феерична визия на дизайна на дадено бижу. А дори и при наличието на само един камък в композиционната изработка на даден аксесоар, при ярко контрастиращи си цветове на златото и самия камък, може да се постигне невероятно зашеметяващ и въздействащ ефект.

Златото винаги е било и ще остане устойчиво на времевите промени не само като физическа структура, но и като стойност. Именно затова то е най-популярния благороден метал не само, поради изящната си визия, но и заради инвестиционната си валидност и значимост.

Последни статии
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
23.04.2024
Прочети тук
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
15.04.2024
Прочети тук
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
02.04.2024
Прочети тук
Абонирайте се за нашия e-mail бюлетин и научавайте първи за нашите промоции!