Меню
Logo
Начало
>
Блог
>
Диамантите са завинаги (Част 2)

Диамантите са завинаги (Част 2)

Публикувано: 04.09.2017

С удоволствие ще Ви припомним, че диамантите съществуват от 5 хилядолетия в Индия и се създават на 150км под земната повърхност, където температурите са изключително високи, или в лаборатории. Вече разгледахме историята на диамантите и различните форми на този красив камък. Сега е време да продължим статията, като се фокусираме върху карата, цвета, чистотата и шлифовката на тези изящни камъни.


Как се определя стойността на диамантите


Карат


Друга важна характеристика на диамантите е каратът, тоест тежестта, използвана при измерването на перли и скъпоценни камъни, която се равнява на 0,2 грама (тежестта на един обикновен кламер).

Теглото, обаче, не е единствения определящ фактор за цената на диаманта. Тя се определя и от неговата чистота, цвят и шлифовка. Например, два диаманта с еднаква тежест (1 карат например) могат да бъдат с различна стойност. С нарастването на големината в каратите, се качва и цената на продукта. Но колкото по-голям е диамантът, толкова по-рядък е той, съответно и цената му е по-висока.


Цвят


Цветът на диамантите се определя по така наречената професионална цветова скала GIA. Най-високото ѝ стъпало е буквата D, а най-ниското Z, тоест Z е най-ниският и евтин цветови клас. Диамантите в обхвата между D и F са безцветни, най-рядко срещани и следователно - най-ценни. Диамантите с цветност между G и J са почти безцветни. Тези от K до M са бледо жълт цвят, а в цветовата гама между S и Z - светло жълти. Диамантите с нюанс Z са жълто-кафяви и са с най-ниска стойност. От друга гледна точка съществуват и диаманти в розов или син цвят, което ги прави търсени и високо ценени, заради тяхната неповторимост.


Чистота


Чистотата (или прозрачността) на диаманта е четвъртото основно качество, с което той се характеризира. Поради образуването им в Земната кора, диамантите са изложени на голям риск от пораждане на несъвършенства. Чистотата е признак на количеството "несъвършенства", които скъпоценните камъни са усвоили. При перфектна чистота цената на диаманта драстично се покачва. Скалата на определяне на чистотата на диамантите е 11-точкова. С нарастването на несъвършенствата по тях, нараства и стойността при дефинирането им.


Шлифовка


Последна (но не и по-важност) характеристика е шлифовката. Тя е от основно значение за начина, по който изглежда скъпоценният камък. Отнася се не до формата на му, с която Ви запознахме по-рано, а с пропорциите, симетрията и полировката му. Самата красота на диаманта зависи най-вече от неговата шлифовка, отколкото от някой друг фактор. Според формата и разположението на фасетите, диамантът може да бъде: брилянтен, стъпаловиден, клиновиден, комбиниран. А според експертна оценка шлифовката варира от идеална, през много добра, добра, достатъчно добра и лоша.


От тук можеш да се върнеш отново към Част 1, където да си припомниш историята и как се добиват диамантите.

Последни статии
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
23.04.2024
Прочети тук
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
15.04.2024
Прочети тук
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
02.04.2024
Прочети тук
Абонирайте се за нашия e-mail бюлетин и научавайте първи за нашите промоции!