Меню
Logo
Начало
>
Блог
>
Дървото на живота – символика и значение

Дървото на живота – символика и значение

Публикувано: 25.06.2016

Чуйте запис на цялата статия тукВ бижутерското изкуство символите присъстват неизменно в изработката и композициите на бижутата. Освен красота и стил, в повечето случаи бижуто носи и дълбоко значение - понякога скрито, понякога очевидно. Почти всички сме наясно с основните символи при оформлението на бижута - за късмет, за любов, за щастие, за вяра и надежда. Но по-дълбоките и скрити значения се носят от бижутата с по-интересна и не така характерна естетика и начин на изработка. Такъв пример е Дървото на живота. То присъства като елемент при изработката най-често на гривни и колиета. Изключително нежно и магическо, то носи силата и енергията на дълбоко пазената хилядолетна история на човечеството, черпеща сила от всички аспекти на Вселената.


Колие с дървото на живота


Какви символики има дървото на живота


Символ на живота


Първата и основна символика, която може да открием е значението за житейски път и промяна. Дървото на живота показва как от Земята сме се родили и как растем нагоре, нуждаейки се от всички четири елементи на природата - въздух, земя, слънце и вода.


Символ на могъщество


Именно покровителството и съчетанието на четирите природни елементи превръща Дървото на живота в сияен амулет за могъщество. Комбинирането на елементите показва пълното надмощие и опитомяване на природата в един-единствен символ.


Символ на сила


И както дървото, с тежките си клони и стабилни корени, остава непоклатимо пред бурите и устойчиво на времето, така и силата бива пресъздадена в изработката на бижута, съдържащи Дървото на живота като основен елемент.


Символ на дълголетие


Вековните гори са създадени в продължение на хилядолетия, а животът на едно дърво може да продължи с векове. Именно от тук произтича неговият символ за дълголетие.


дървото на живота


Символ на развитие и просперитет


Това си значение дървото носи от множеството разклонения и клони, завършващи до най-малкия детайл - листото, обединяващи се, обаче, в едно общо начало - корените. Размерите на вековните дървета са огромни и именно затова носи символика за израстване, развитие и просперитет.


Символ на началото


Както дървото води началото си от една семка в майката земя, така и човекът е извървял милиони години път на еволюция и развитие. И отново земята е тази, която свързва и човека, и дървото - от нея те черпят силата, живота и енергията.

За историята и произхода на Дървото на живота може да се счита споменаването му в Библията, където в Райската градина расте забраненото дърво на познанието. От ствола на същото това дърво бил направен и изсечен Христовият кръст.

В индийските вярвания пък, Дървото на живота, наречено Бо, помогнало на Буда да получи просветление и от тогава дървото става символ на израстването и развитието на душата в едно с ума.

В ислямската религия също се открива символът за дървото - листата на Вселенското дърво, на които пише имената на всеки човек, а когато ангелът на смъртта дойде, събира окапалите листа.


Синджир и висулка дървото на живота


Символът на дървото се открива и в Египет, и в Шумер, където носи смисъла на живота, а в Китай и Източна Азия дървото е символ на дълголетието и мъдростта.


Бижута с дървото на живота от BirSe.bg


BirSe.bg предлага завладяваща колекция от бижута с дървото на живота както в злато, така и в сребро, което позволява на клиентите да изберат метала, който най-добре отговаря на техните предпочитания и стил. Изборът между злато и сребро често се свежда до личния вкус и тена на кожата. Златото, със своя топъл и луксозен нюанс, може да допълни земните тонове на дизайна на дървото. От друга страна, среброто, със своята хладна и многостранна привлекателност, може да предложи модерен контраст на органичната символика.

Колекцията бижута на BirSe.bg включва разнообразна гама от артикули като обеци, висулки и гривни. Всеки вид бижу носи своя уникален чар и символика. Обеците с дизайн на дървото на живота могат да добавят нотка елегантност, вдъхновена от природата, към всяко облекло, обрамчвайки лицето със символична красота. Висулките служат като вечни и многостранни аксесоари, позволяващи на носещите ги да покажат сложния дизайн, който е близо до сърцата им. Гривните с мотива на дървото на живота предлагат фин, но въздействащ начин за пренасяне на символиката на растежа и взаимосвързаността през целия ден.

Независимо дали сте избрали злато или сребро, обеци или гривни, бижутата с дървото на живота на BirSe.bg предоставят възможност да прегърнете символиката на природата, като добавите нотка изтънченост към личния си стил. Всяко парче е изработено с внимание към детайла, което го прави значимо и стилно допълнение към всяка колекция бижута.

Последни статии
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
23.04.2024
Прочети тук
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
15.04.2024
Прочети тук
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
02.04.2024
Прочети тук
Абонирайте се за нашия e-mail бюлетин и научавайте първи за нашите промоции!