Меню
Logo
Начало
>
Блог
>
Танзанитът – синьото небе на бижутата

Танзанитът – синьото небе на бижутата

Публикувано: 10.07.2019

Навярно ще се учудите, но името "танзанит" за пръв път е използвано от известната компания "Tiffany & Co" за маркетирането на синия минерал зиозит. Въпреки че по-голямата част от популярните скъпоценни и полускъпоценни камъни са известни и използвани от хиляди години, танзанитът е открит едва през 1960 година. Името произлиза от произхода на камъка - Танзания, близо до планината Калиманджаро и градът Аруша.

За изключително кратко време той успява да очарова милиони жени и мъже и да се превърне в най-популярния син камък след сапфира. Този огромен пик в известността му се дължи не изцяло на търговците, а и на засиленото търсене на красиви сини камъни.


Образуване и история на танзанитът


Минералът зиозит, на когото е кръстен танзанитът, е естествено образуван в разновидни разцветки в сив, жълт, кафяв, розов, зелен, син и виолетов цвят. Подобно се получава с червеният минерал корунд, който ни е познат като "рубин", "аметистът", който всъщност е лилав кварц, а "изумрудът", който е зеленият минерал берил.


сребърни обеци с танзанит


Веднага след откриването на танзанитът през 1960 година започват и лабораторните опити за усилване на цветността му. Така лаборантите разбират, че при третиране с температура от 600 Градуса по Целзий за около тридесет минути минералът добива по-силно изразен син цвят. И тази температура дори не е толкова висока. Нагряването на рубина и сапфира е между 1000 и 1800 Градуса по Целзий и продължителността на процеса трае дни или седмици!


Танзанитът в бижутерията


В днешно време голяма част от бижутата с танзанит са с камъни, подложени на топлинна обработка. Това, разбира се, се отразява негативно на цената на камъка. Най-ценната и по-малка част от танзанитите на пазара имат натурално син цвят, но и в двата случая камъкът се счита за естествен.


сребърен комплект с танзанит


Танзанитът в сравнение с другите камъни


Четирите сини скъпоценни и полускъпоценни камъни, които най-често виждаме в бижутериите са аквамаринът, топазът, сапфирът и танзанитът. Въпреки, че всички те носят синьото в цвета си, всеки един негов нюанс е съвършено различен. Танзанитът най-често има силен контрастен цвят, като най-ценни са тези с нюанс между синьо и лилаво. Това го прави една идея по-лесен за различаване от другите три камъка.

Танзанитът и сапфирът са двата най-популярни сини камъка в бижутерската индустрия, а често хората ги закупуват заради близката им визия или по-ниската цена на танзанита. Танзанитът дори има по-ниска цена от сапфирът, който е създаден в лабораторни условия. От друг аспект и натуралния му произход прави танзанитът толкова търсен.

В допълнение на безспорната му красота той има и няколко свойства, които предполагат специалната му грижа. Най-често носен в обици, пръстени и колиета той няма да се одраска лесно. Но когато е част от пръстен, повечето бижутери, препоръчват да се носи с елегантно вечерно облекло и да се носи с повод.


сребърен пръстен с танзанит


Танзанитът несъмнено е красив камък. Интересни са и неговите лечебни свойства като облекчаването на стреса, умората и депресивните състояния. Той ще отблъсне негативизма от живота ви и ще повиши спокойствието ви. От финансова и лична гледна точка, танзанитът ще ви помогне да намерите стабилност. А подарен като подарък - танзанинът ще донесе здраве и благополучие на носещите го.

Последни статии
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
23.04.2024
Прочети тук
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
15.04.2024
Прочети тук
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
02.04.2024
Прочети тук
Абонирайте се за нашия e-mail бюлетин и научавайте първи за нашите промоции!