fb
Меню
Logo
Начало
>
Блог
>
Годежните пръстени – една вечна и романтична традиция

Годежните пръстени – една вечна и романтична традиция

Публикувано: 09.07.2016

Чуйте запис на цялата статия тукЗначението на годежния пръстен е много лично и интимно. Неговият символ обещава вечна вярност и лоялност към половинката, както кръгът е непрекъснат и вечен.

Учените смятат, че Праисторията е първата епоха, в която се появява символът за годежен пръстен. Макар и не точно пръстен, а връвчица въже, с която мъжът връзвал за пръста си своята избраница.

Историята на годежния пръстен се прокрадва през вековете с различни значения и начини на носене. Интересно е, че в много на брой и различни култури, любовта между двама влюбени се засвидетелства чрез пръстен. Така например Древните египтяни носели годежен пръстен на безименния пръст на лявата ръка, тъй като от там минава вена, водеща право в сърцето, която била наречена "вечната на любовта".


На коя ръка трябва да носите годежния пръстен


В наши дни се счита, че годежният пръстен се носи на лявата ръка от католиците, а на дясната - от източноправославните. Но, тъй като границите и последователите доста са размили тази традиция, годежен пръстен можем да носим, на която ръка искаме, стига да е на безименния пръст. Дори вече се наблюдава явлението на сливане на годежния пръстен и брачната халка чрез поставянето им на един и същи пръст като символ на силна обич и привързаност. В крайна сметка според нас не е важно на коя ръка ще носим такъв пръстен, а какво е неговото лично значение за нас. Символиката се крие в самото бижу и чувствата, вложени в него, а не в ръката, на която го носим.


златен годежен пръстен


Красиви и стилни годежни пръстени - идеалния модел


През далечната 1477г. Максимилиан I подарява на Мария Бургундска годежен пръстен, изработен от злато и диамант. От там датира и традицията за присъствието на диамант в композиционната изработка на годежния пръстен.

На Запад абсолютно и категорично са приели тази традиция и считат за задължително годежният пръстен да съдържа диамант. Но ние сме на мнение, че в днешно време алтернативите за красив камък са много и разнообразни.

Изработват се изключителни и невероятни модели от злато, сребро, платина, бронз в комбинация с кристал, циркон, топаз, опал, тюркоаз, рубин и много други видове камъни. Ако пък се спрем на годежен пръстен с цветен камък, това още повече индивидуализира жеста ни. Показва нестандартно и ефектно отношение към самата традиция, а и носи романтичен привкус към половинката за собствен стил и класа.


Кои са най-популярните годежни пръстени


Най-разпространените модели са с шлифован диамант, наречен брилянт, поради специфичната изработка с кръгла шлифовка. И тук отново искаме да се намесим като споменем, че традицията с подаряването на годежен пръстен е много личен ритуал, който не може да се подчинява на стереотипи и задължителни елементи.

Всяка дама има свой личен вкус и стил, който трябва да бъде пресъздаден дори и в избора на годежния ѝ пръстен, който да отразява нейната личност и индивидуализъм.


Годежен пръстен с камък


Интересен факт е, че в Бразилия и Аржентина не само жената носи годежен пръстен. Такъв пръстен се носи и от мъжа отново със символичното значение за вечна вярност и обич.

Напоследък пък доста нашумяха годежните пръстени във формата на татуировки на безименните пръстени и на двамата партньори. Така поне си гарантирате, че пръстенът винаги ще Ви бъде по мярка и никога няма да го загубите.


Сега прочетете за колебанията на мъжете, докато планират да предложат брак.

Последни статии
Бижута с букви - когато името има значение
Бижута с букви - когато името има значение
21.03.2023
Прочети тук
Какво да имате предвид, при избора на дамски пръстен с диамант
Какво да имате предвид, при избора на дамски пръстен с диамант
14.03.2023
Прочети тук
Дамски гривни за подарък - перфектен избор за предстоящите празници
Дамски гривни за подарък - перфектен избор за предстоящите празници
01.03.2023
Прочети тук
Абонирайте се за нашия e-mail бюлетин и научавайте първи за нашите промоции!