Меню
Logo
Начало
>
Блог
>
Годишнината от сватбата – от 1-вата до 80-ата година

Годишнината от сватбата – от 1-вата до 80-ата година

Публикувано: 21.01.2017

Годишнината от сватбата е един от най-личните и интимни празници за едно семейство.

Всяка година съпружески живот притежава свое характерно значение и се обозначава по различен начин с разнообразни символи и обичаи.

Спрямо отминалите години и натрупването на семеен опит варират и олицетворенията за дадена годишнина.

Нека заедно да проследим преминаването, стъпките и символите от началната Памучна до най-ценната Дъбова годишнина от сватбата.

Памучна сватба – празнува се на първата година от сключването на брак. Нарича се така, поради схващането, че съпрузите вече са слели ежедневието си в едно и са свикнали с навиците на половинката си. По обичай двойката си разменя памучни хавлии или кърпи.

Пръстен от Бяло злато с Рубин върху букет

Книжна или хартиена сватба – тя се отбелязва на втората година, когато се счита, че брачните партньори са помъдряли, но както хартията се къса лесно, така и отношенията им все още са много крехки. Прието е да се подаряват книги, календари, албуми и т.н.

Дървена сватба – чества се на петата година семеен живот и вече може да бъде отбелязана с пищно празненство. Счита се, че на петата година близостта между съпрузите е здрава като дърво. Подаряват се изделия, направени от дърво или с дърворезба.

Медна сватба – празнува се на седмата година от брака. За нея се счита, че е критична точка и изпитание за любовта, но ако бъде преодоляна, то семейно щастие ще е дълго. Подаряват се гладки медни предмети с вярването, че и търканията между характерите могат да бъдат гладко изгладени.

Розова сватба – отбелязва се на десетата година - първият юбилей на семейството. Задължително се канят кумовете и приятелите, присъствали на сватбата. Семейството си подарява любовните червени рози, символ на неугасващата страст и обич.

Кристална или стъклена сватба – чества се на петнадесетата година брачен съюз. Символизира чистите и искрени отношения между членовете на семейството. Подаряват се стъклени или най-добре кристални предмети – например: чаши, сервизи, статуетки и т.н.

Златен пръстен със сапфир върху цветя

Сапфирена сватба – празнува се на шестнадесетата година от сватбата като съпругът подарява на любимата си аксесоар с инкрустирани Сапфири – символ на приятелството, честността и лоялността.

Порцеланова сватба – кръглата двадесета годишнина от брака. На нея се подаряват порцеланови сервизи, тъй като за двадесет години брак, старите съдове са се изхабили.

Сребърна сватба – двадесет и петата годишнина от встъпването в брак. Един от най-широко познатите празници за семейството. На тази годишнина се събират роднините, а подаръците са изцяло от сребро – аксесоари, сервизи, бижута и т.н.

златен пръстен с перли до парфюм

Перлена сватба – отбелязва се на тридесетата година от сватбата. Мъжът подарява на половинката си бижута с перли, които символизират изнизалите се години семейно щастие.

Рубинена или изумрудена сватба – празнува се на четиридесетата годишнина. Обичаят повелява в брачните халки да се инкрустира огнен Рубин – символ на любовта – или да се разменят бижута с този камък.

Златна сватба – най-известната петдесета годишнина от сватбата. Празнува се с много хора, дори може да се подновят брачните клетви. Подаръците са само от злато, което символизира богатството на любовта между съпрузите.

Диамантена сватба – шестдесет години семеен живот. Диамантът символизира стабилността на отношенията между партньорите, тъй като той е много здрав и твърд скъпоценен камък. Подаряват се бижута с диаманти.

Дъбова сватба – чества се на осемдесетата годишнина от сватбата. Изключително рядко срещана, но съществуваща. Наречена е така, поради символа за устойчивост на многовековния дъб, който е устоял на времето и изпитанията на природата.

Разгледахме основните годишнини - какво символизира всеки вид и какви подаръци са подходящи, но годините нямат толкова голямо значение, колкото животът споделен с любим човек и изпълнен с топлина, светлина и любов. Отбелязването на всяка годишнина от брака е празник на любовта между двамата съпрузи. Ако на вас ви предстои годишнина или сте поканени на този свещен празник на близки хора, на BirSe.bg може да откриете красиви бижута, които са идеален подарък за такъв красив повод. Златните обеци са класически подарък за годишнина. Чрез този жест ще покажеш колко цениш грижата и всеотдайността на любимата жена. Независимо, че съпрузите си разменят брачни халки, с които се вричат един на друг от първия ден на брачния живот, златният пръстен е много ценен и красив подарък, чрез който ще се вречеш на любимата си още веднъж и ще покажеш своята отдаденост и грижа. Такъв подарък ще остави скъп спомен и ще предизвика огромно щастие и любов. Друг изключително подходящ подарък за годишнина е бижу с естествен камък. Рубинът се свързва със страст и любов, бижута с камък рубин би били изключително подходящи за отбелязване на годишнина. Бижуто е прекрасен подарък, независимо дали е златен пръстен, гривна или колие - отбележи своя празник, покажи своята голяма любов с изящните бижута от BirSe.bg.

Последни статии
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
23.04.2024
Прочети тук
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
15.04.2024
Прочети тук
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
02.04.2024
Прочети тук
Абонирайте се за нашия e-mail бюлетин и научавайте първи за нашите промоции!