Меню
Logo
Начало
>
Блог
>
Грижа за бижутата – как да носим и съхраняваме благородните метали

Грижа за бижутата – как да носим и съхраняваме благородните метали

Публикувано: 21.11.2015

Бижутата заемат специално място в сърцата ни, символизирайки скъпи моменти и добавяйки нотка блясък към живота ни. Независимо дали е семейна реликва, подарък от любим човек или лично удоволствие, нашите бижута заслужават най-голяма грижа и внимание, за да запазят красотата и дълголетието си. В това ръководство ще разгледаме причините за грижата за вашите бижута, ежедневните предизвикателства, пред които са изправени, и практически съвети как да носите, съхранявате и почиствате благородни метали.

Бижутата не са просто моден аксесоар, който има за цел да краси визията. Често те са символ на дългогодишни семейни традиции, предавани от поколение на поколение или нежен спомен, символ на обичта и вниманието на някой близък човек, решил да ни зарадва. И за да можем да опазим тези така скъпи ни спомени от времето и външната среда, е нужно да спазваме някои простички правила.


"Всекидневното носене на бижутата ги подлага на различни атмосферни и метеорологични условия, които влияят на качествената им визия."


За съжаление любимите ни изделия често се сблъскват с тежки условия в ежедневието ни. Излагането на пот, лосиони, парфюми и дори естествени масла от нашата кожа може да допринесе за потъмняване и износване. Освен това, случайни удари могат да доведат до драскотини или дори повреда на деликатни настройки. Като разбираме ежедневните предизвикателства, можем да предприемем проактивни стъпки, за да защитим нашите бижута и да ги поддържаме да изглеждат изящно.

Ежедневното използване на злато, сребро, платина и други метали неимоверно уврежда тяхната структура, макар и незабележимо за обикновения поглед. Разбира се, има начини за съхранение и опазване на различните видове бижута.


Как да удължите живота на бижутата си


Добре е да отстранявате бижутата по време на дейности, които могат да ги изложат на силни химикали или физическо въздействие, като плуване или баня. Хлорът във водата може да направи химическа реакция с металните примеси в златните бижута и да причини трайно обезцветяване или дори структурни изменения.


"Особено вредно може да е влиянието на високи температури."


Избягвайте да носите бижута, докато нанасяте лосиони, парфюми или лакове за коса, за да предотвратите натрупването на остатъци.

Използването на сапун също има пагубно влияние върху бижутата - той може да образува тънък слой върху златото, който да го направи да изглежда по-тъмно.

Задължително сваляйте бижутата си при ежедневните домакински дейности като почистване, миене, пране, сушене и т.н. Белината, която е основна съставка на почти всички почистващи препарати може да увреди вашите бижута. Особено важно е те да нямат досег с абразивни почистващи препарати, тъй като златото, особено с висока чистота, е мек метал и може лесно да се надраска.

Поради финия и мек оттенък на някои метали, е необходимо внимание при извършването на физически активни дейности като спорт, танци, аеробика и т.н. Препоръчваме да сваляте бижутата си по време на тези дейности, тъй като има опасност от огъване на металите, нарушения в цялостната визия на украшението, нараняване на повърхността, издраскване и други. С бижутата, украсени със скъпоценни камъни или диаманти е необходимо да се внимава още повече. Диамантът е известен със своята здравина, но това не означава, че не може да бъде счупен. Той не може да се надраска, но може да се увреди целостта на повърхността му.

Козметичните процедури и разкрасителните процеси също са потенциална опасност за бижутата, поради съдържанието на различни видове химикали в гримове, кремове, маски, стилизиращи продукти за коса и т.н.


"Препоръчително е да поставяте бижутата си след нанасяне на грим и оформяне на прическа или след направена козметична процедура."


Съветваме ви да слагате бижутата последни, когато се обличате, за да сведете до минимум излагането на козметични продукти.


Проверявайте бижутата си често


Редовно проверявайте бижутата си за разхлабени камъни, повредени закопчалки или следи от износване. Отстранявайте незабавно всички проблеми, като потърсите професионални ремонти, за да предотвратите по-нататъшни щети.


Как да съхранявате вашите бижута


Съхранявайте всяко бижу отделно, за да предотвратите надраскване и оплитане.

Добре е да използвате меки торбички или подплатени кутии за бижута, за да осигурите защитна среда. Съветваме ви да пазите бижутата от пряка слънчева светлина и екстремни температури, за да предотвратите обезцветяване и повреда. Включете ленти против потъмняване или пакети със силикагел в хранилището за бижута, за да абсорбирате влагата и да забавите потъмняването.


Как да почиствате бижутата си


Почистването на бижутата е задължителна процедура за предотвратяване на увреждания и наслояване на различни видове продукти от външната среда. Полирайте своите златни пръстени с кърпичка за полиране. Имайте предвид обаче, че златото не трябва да се полира твърде често, тъй като при тази процедура се използват абразивни материали и така се отстранява тънък слой от повърхността на бижуто. Ето защо прекомерното полиране може да доведе до по-бързото износване на вашите бижута.

Използвайте мек сапун или почистващ препарат за бижута и мека четка за почистване на метални повърхности и избягвайте агресивни химикали и абразивни материали, които могат да повредят скъпоценни камъни или метални покрития.

Окисляването е често срещана реакция на златото и среброто при взаимодействие с кислорода във въздуха. Тази реакция може да се подсили от допира с кожата и нейното Ph. В резултат на това златото може да придобие червеникав оттенък, а среброто - тъмен или жълтеникав. За да почистите бижутата може да използвате мек велурен плат.

Бижутата със скъпоценни и полускъпоценни камъни изискват по-специални грижи, затова е добре първо да се консултирате с бижутер какви процедури трябва да се спазват. Потапянето във воден разтвор не е препоръчително за бижута с камъни. Въпреки че някои камъни като диамантите трудно могат да бъдат увредени, за изумрудът и ониксът например накисването във вода не е препоръчително. За тези бижута е подходящ е разтвор от хладка вода и мек памучен плат за попиване.

Грижата за вашите бижута не е само запазване на физическия им вид, става въпрос за запазване на спомените и емоциите, които те пазят. Като възприемете внимателно носене, редовни проверки и правилни практики за съхранение и почистване, можете да гарантирате, че вашите благородни метали ще останат блестящи и устойчиви за поколения напред. Не забравяйте, че малко грижа допринася много за поддържането на вечната елегантност на скъпите ви бижута от BirSe.bg.


За още полезни съвети - последвайте ни във Facebook и Instagram

Последни статии
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
23.04.2024
Прочети тук
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
15.04.2024
Прочети тук
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
02.04.2024
Прочети тук
Абонирайте се за нашия e-mail бюлетин и научавайте първи за нашите промоции!