Меню
Logo
Начало
>
Блог
>
Интересни факти за среброто

Интересни факти за среброто

Публикувано: 05.11.2015

Наименованието на среброто идва от латинската дума argentum (сребро). То представлява както химичен елемент, преходен метал, така и част от групата на благородните метали. Лесно се подава на обработка и се изпозлва в много и различни сфери на живота.


Среброто в Древността


Среброто е един от металите, познати на човека от прастари времена. Египетският фараон Менес определил с указ отношението между цената на златото и среброто. И тогава благородният метал е бил използван главно за украшения и символ на богатство и мощ, наред със златото.Легендата за сиракузкия цар Хиерон


Според легендата сиракузкият цар Хиерон поръчал на майстор да му направи златна корона. Готовата корона тежала толкова, колкото и отпуснатото за нея злато. Царят подозирал, че в короната освен злато има и други, евтини метали. И възложил на Архимед да провери. Той размишлявал дълго. Да се премери короната било лесно, но да се намери нейния обем при сложната й форма, която имала - доста трудно.

Един ден, когато бил в банята обаче, Архимед се потапя във ваната и част от водата прелива. Внезапно го озарява мисъл, която дава отговор на поставената задача. Ликуващ от своето откритие, гръкът визкликва: "Еврика, еврика", което означава ";Открих, открих". Той разбира, че обемът на потопеното във водата тяло е равен на обема на изместената от него вода.

След като го осенява тази гениална идея Архимед прави следния опит: излива златно кюлче, равно на теглоно на короната, потапя го във вода и водата прелива. След това потапя и короната във същото количество вода и о, чудо - сега прелялата вода била повече. И Архимед заключава, че във златото от което е направена короната има примеси на сребро и други метали. Така майсторът е обвинен във измама, а науката се обогатява със забележителното откритие на Архимед.Средновековието

Алхимиците олицетворявали среброто с Луната, заради белия му и красив метален блясък.


Аржентина


Името на държавата Аржентина идва от латинското име на среброто (Argentum). Испанските завоеватели смятали, че на нейна територия има големи залежи от сребро.Приложение на среброто в бижутерията


Основната употреба на среброто е като скъпоценен метал. Бижутата и сребърните изделия обикновено се изработват от т.нар. стерлингова смес (сребро и примес на мед). Ако среброто бъде покрито със слой чисто сребро, изделието придобива блясък, а покрито с родий, блясък, наподобяващ злато.


Среброто в медицината


Сребърните йони и сребърните съединения унищожават болестотворни бактерии и вируси. За разлика от оловото и живака, среброто не е така токсично за човека. Това антимикробно действие е известно отдавна и някога хората са държали водата в сребърни съдове или са пускали сребърна монета, за да запазят течностите от разваляне. За лекуване на рани се използва сребърен памук и сребърна марля, предварително напоени със сребърен нитрат и изсушени.

Въпреки второстепенното място, което заема среброто след златото, на практика приложенията му са в много повече и различни сфери на живота и съществуването на човека. И докато златото има висока парична и ценностна стойност, то среброто е много по-масово разпространено не само в бижутерията, но и в медицината, оптиката, производство на машини, мебели и много други. Не е случайно, че благородните метали са едни от най-важните и ценни химически вещества и са просъществували в историята на човечеството от прастари времена, носейки след себе си тежестта на традициите, бита и навиците.


За още полезни съвети - последвайте ни във Facebook и Instagram


Източници:


Atomic Weights of the Elements 2007 (IUPAC) Atomic Weights and Isotopic Compositions for All Elements (NIST)
Hammond, C. R.. The Elements, in Handbook of Chemistry and Physics 81st edition. CRC press, 2000. ISBN 0849304814 Top silver producers // Infomine.com
Gold Jewellery Alloys gt; Utilise Gold. Scientific, industrial and medical applications, products ,suppliers from the World Gold Council
Silver Supply Demand // The Silver Institute
http://www.ee.washington.edu/faculty/nikitin_pavel/papers/APS_2005.pdf
Wilson, Ray N.. Reflecting Telescope Optics: Basic design theory and its historical development. Springer, 2004. ISBN 3540401067. с. 422.
Jaworske, D.A.. Reflectivity of silver and silver-coated substrates from 25C to 800C (for solar collectors). Energy Conversion Engineering Conference, 1997. IECEC-97., Proceedings of the 32nd Intersociety 1. 1997. ISBN 0-7803-4515-0. DOI:10.1109/IECEC.1997.659223. с. 407.
Chopra, I. The increasing use of silver-based products as antimicrobial agents: a useful development or a cause for concern?. The Journal of antimicrobial chemotherapy 59 (4). 2007. DOI:10.1093/jac/dkm006. с. 587-90.

Последни статии
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
23.04.2024
Прочети тук
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
15.04.2024
Прочети тук
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
02.04.2024
Прочети тук
Абонирайте се за нашия e-mail бюлетин и научавайте първи за нашите промоции!