Меню
Logo
Начало
>
Блог
>
История на Бижутата

История на Бижутата

Публикувано: 25.05.2015

BirSe е тук, за да ви въведе в света на изящни бижута. Предлагаме голяма гама от красиви, нежни модели от злато и сребро, а също и такива, които съчетават изящния метал с красиви скъпоценни камъни. Освен качество, ние ти доставяме стил и изящество. За да успеете да се потопите изцяло в света на бижутата, с удоволствие ще ви върнем в миналото и разведем сред историята на красивите накити, които ви представяме.


Историята на бижутата започва още от древността. Предназначението им е съвкупност от разнообразни качества и цели като: показ на богатство, заможност. Имат функционална употреба - телени копчета, игли, катарами, различни приспособления за закопчаване на дрехи, обувки, колани и за закрепване на прическата, както и символично предназначение - да покажат членство или принадлежност към военна или религиозна организация. Приписвана им е дори защитна функция - под формата на амулети, талисмани и магически приспособления.

В историята на вековете бижутата са придобили морално-ценностна и качествено-количествена стойност. Повечето култури имат практиката да пазят големи количества богатства, съхранявани под формата на бижута. Характерно също така е даването на сватбени зестри под формата на бижута или монети. Бижутата са използвани и като размен на валута или търговски стоки.

Освен богатство и заможност, бижутата имат и много други функции. Както вече споменахме, могат да бъдат символ на членство в група, като например християнското разпятие и еврейската звезда на Давид, или западната практика женените хора да носят брачна халка.

Едва в края на 19-ти век, с работата на майстори като Петер Карл Фаберже и Рене Лалик изкуството да се създават бижутерийни шедьоври надделява пред функционалността и богатството. Тази тенденция продължава и днес.

В началото бижутата са изработвани от полиран камък или миди. Първите достигнали до нас украшения са от епохата на палеолита. В пещера в Мароко са открити мъниста от черупките на морските охлюви, които датират от около 110 000 години пр.н.е. В Кения са открити продупчени мъниста, направени от черупката на щраусови яйца, които са на 40 000 години.

Съществено изменение настъпва през халколита, когато започват да се обработват металите. Огърлиците, медальоните, пръстените, наушниците, коланните токи, обковите са изработвани от мед, бронз, злато и сребро, като едновременно с това се усъвършенства обработката на най-различни скъпоценни камъни. От този период в България най-старите известни накити са от Варненския халколитен некропол, датиращи от 4400-4100 г. пр.н.е. Те са изработени от ковано злато и включват диадема, обици, огърлица, нагръдник, гривни и токи за колан. Смята се, че находките от "Варненското злато" са най-старото технологично обработено злато в Европа и света.

Древните египтяни предпочитат лукса, уникалността и употребата на злато пред други метали. Бижутерията в Египет символизира сила, обществен статус, връзка с божественото на притежателя им и религиозна власт в общността, затова е характерна за богатите египтяни.

Характерно за Средновековието е използването на апликации от скъпоценни камъни. Закопчалки, амулети и пръстени с печат са най-често срещаните бижута. По времето на царуването на император Юстиниан I излиза закон, в който се посочва, че сапфирите, изумрудите и перлите са за употреба само от императора. На всеки се дава обаче правото да носи златен пръстен.

Съществуват индийски и арабски документи, които описват използването на диамантен прах за обработка и полиране на скъпоценни камъни. Около 8 век става много популярна украсата на оръжия.

Епохата на Възраждането се характеризира с географски и научни открития, които разширяват сферата на търговията и с това достъпа до скъпоценни камъни и други материали на бижутерията.

Малко по-късно Франция става световна столица на разкоша. Луи XIV, наричан кралят-слънце е известен със своята разточителност. Той дори използва диаманти за кончета. Носенето на бижута отново се превръща в показ на могъщество и богатство.

За съвременен период може да се счита XX и XXI век. През 1922 г. е открита гробницата на Тутанкамон, което предизвиква възобновен интерес към египетската култура и изкуство, като египетският стил става на мода. През 1930-те навлиза като стандарт 14-каратовото злато. През 1934 година са изработени първите синтетични изумруди. В края на 1954 г. Компанията "Дженерал Електрик" създава диаманти в лабораторни условия.

Модерното движение в бижутерията започва в края на 1940-те, след края на Втората световна война. Отново се появява интересът към бижутерията като към изкуство. Появата на нови материали и техники за оцветяване на пластмаси и нови видове глина, води до по-голямото разнообразие в стиловете.

Последни статии
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
23.04.2024
Прочети тук
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
15.04.2024
Прочети тук
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
02.04.2024
Прочети тук
Абонирайте се за нашия e-mail бюлетин и научавайте първи за нашите промоции!