Меню
Logo
Начало
>
Блог
>
Изумруд или от къде идва красотата на „смарагдово зелените очи“

Изумруд или от къде идва красотата на „смарагдово зелените очи“

Публикувано: 22.11.2017

Случвало ли ви се е да намерите прилика между две красиви неща, особено когато се отнася до нещо привлекателно във външния вид на друг човек? Например, английският драматург и поет Шекспир е написал в "Отело" - "ревността е чудовище със зелени очи". Че ревността е красива, може да се поспори, но красотата на зелените очи не може да се отрече.

Вероятно сте чували израза "очи зелени като смарагд"? А може би сте сравнявали нечии с цвета на изумруд? Е, и в двата случая говорим за един и същи скъпоценен камък, а той е част от т.нар. "Голяма четворка", включваща още диамант, сапфир и рубин.


Смарагдът - красив камък, който се отличава


Смарагдът (познат и като изумруд) е най-високият клас от групата на камъните, произлезли от минерала берил. Ще го познаете по наситено зеления цвят, с който той силно се отличава. Това си проличава и от етимологията на термина "смарагд", която идва от гръцки и означава "зелен скъпоценен камък".

Известен, поне от около 5 хилядолетия, той заема водещо място сред скъпоценните камъни, като често е използван за направа на украшения и накити. Последното, разбира се, дава начало на използването на смарагда в бижутерията. Известно е, че в древността тези редки скъпоценни камъни украсявали съкровищниците и гробниците на най-известните владетели в Древен Египет, поради наситения си зелен цвят, който е считан за символ на безсмъртието.

Първоначалното им добиване става в Египет, а именно в местността между река Нил и Червено море още през 20 в. пр.Хр., а по-късно и в рудниците на Клеопатра. По ясни причини царицата на Египет е била тяхна почитателка - красотата им била безмерна.

В исторически и географски план трябва да се спомене и добивът им в Колумбия. Тя и до ден днешен е най-големият износител на висококачествени смарагди, а в миналото те били добивани от племето на инките.

Далеч от Африка и Южна Америка, най-известният смарагд в днешни дни е стигнал чак до Европа през Британските острови и това е Девънширския смарагд. Той се пази в Британския музей по естествена история в Лондон.


Изумрудът в бижутерията


В бижутерията добивът на смарагди вече може и да бъде и синтетичен. Независимо от това, високата му цена е причина за наличието на добри имитации, най-често с помощта на няколко кварцови елемента. Затова, важно е да сте сигурни в истинността на сертификата, който придружава камъка при покупката му.

Ако пък сте решили да закупите друг камък с близък зелен цвят по-ниска стойност, то тогава може да избирате между дълъг списък от полускъпценни камъни и кристали, между които: малахит, нефрит, циркон, турмалин, александрит, демантоид, хромдиопсид, цаворит, оливин, жадеит, серпентин, амазонит, авантюрин, флуорит, хризокола, хризопраз.

Но настрана от имитациите, смарагдът, положен в златен или сребърен обков, се счита за съвършен талисман. Според вярванията, смарагдите притежават изключителна лечебна сила - помагат при безсъние, като прогонват лошите сънища, спасяват от зли духове и укрепват сърцето и паметта. Този толкова съвършен и красив камък носи в себе си и още две необичайни символики - считан е за дом на мъдростта и хладнокръвието.

Последни статии
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
23.04.2024
Прочети тук
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
15.04.2024
Прочети тук
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
02.04.2024
Прочети тук
Абонирайте се за нашия e-mail бюлетин и научавайте първи за нашите промоции!