Меню
Logo
Начало
>
Блог
>
Кехлибар – любовта на Земята, събрана в капка златиста смола

Кехлибар – любовта на Земята, събрана в капка златиста смола

Публикувано: 10.10.2018

Често бъркан за истински камък, топлият на цвят кехлибар всъщност е образуван от вкаменена смола от иглолистни дървета. Той представлява аморфен полимер и не образува кристали, но неговото най-близко описание е органичен или естествен камък. Цветът му варира от жълт до червен, а негова запазена марка е слънчево-златистия оттенък.

Често в камъка могат да се открият растителни частици, части от корени и листенца, а най-ценен той става при наличие на насекоми и други подобни.

Най-големите находища на кехлибар се намират в държавите от Балтика в Северна Европа. Доминиканската република също изнася ценната находка, особено ценните находища на най-скъпоструващите и редки камъни като синия кехлибар.


Гривна от сребро с Кехлибар


Каква е историята на кехлибара


За да бъде класифициран като кехлибар, камъкът трябва да бъде поне на 100 хиляди години. Интересен факт е, че най-старият кехлибар на Земята датира от 320 милиона години!

Кехлибарът е бил уважаван и има своя отпечатък в много различни култури - от Древна Гърция до Китай или Северна Европа - неговите мистични качества придружавали в живота редица известни личности. Още от древността съществува поверие, според което, ако поставите парче кехлибар на гърдите на жена си по време на сън тя ще признае всичките си грехове. Известен факт е и че Мартин Лутер е държал постоянно в джоба си парче кехлибар, тъй като вярвал, че пази бъбреците му от образуване на зловредни камъни.


Какви лечебни свойства притежава камъкът


А ставайки дума за лечебните му свойства, камъкът притежава силни очистващи свойства върху тялото, ума и духа. Кехлибарът е известен със способността си да изчиства организма от лошата енергия, да лекува нервната система и да балансира потока на енергия в мозъка. Той абсорбира болката и помага за понижаването на нивата на стрес. Твърди се, че лекува депресия, стимулира интелектуалната способност и насърчава самоизявата.

Когато се подарява, кехлибарът може да бъде "наречен" на своя получател за здраве, мъдрост и благоденствие.


Сребърен пръстен с Кехлибар


Защо да изберете бижу с този камък


Счита се, че поставен в близост до шията, кехлибарът зарежда с енергия намиращата се в близост сънна артерия и зарежда тялото с бодрост. Кехлибарените обици, пък, премахват главоболието, подобряват психическото състояние и неутрализират отрицателното въздействие на неблагоприятните метеорологични условия, които някои хора чувстват при смяна на времето и сезоните. Те също така могат да помогнат при заболявания на ушите, средното ухо, очите и гърлото.

Герданите от кехлибар са смятани за помощник при нарушения на функцията на щитовидната жлеза. В Русия, в джобовете на дрехите на малките деца или в самите гънки на дрехите, се пришиват кехлибарени мъниста, за да се защитят малчуганите от болести.


Сребърни обеци с кехлибар


Ако вече сте решили да изберете кехлибарено бижу, бъдете внимателни да не попаднете на имитация. Фалшивите камъни са направени от пластмаса или копал - вид съвременна смола и понякога е невъзможно да ги различите с просто око от истинския кехлибар. В този случай най-верният ориентир е цената и гаранциите на производителя.


Екипът на BirSe Ви съветва да не се подвеждате от непроверени от специалист бижута. А ако решите да закупите проверен и оригинален кехлибарен камък, ще Ви очакваме на адрес: София, ул. Граф Игнатиев № 26 и ул. Граф Игнатиев № 53.

Последни статии
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
23.04.2024
Прочети тук
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
15.04.2024
Прочети тук
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
02.04.2024
Прочети тук
Абонирайте се за нашия e-mail бюлетин и научавайте първи за нашите промоции!