Меню
Logo
Начало
>
Блог
>
Кралските бижута – емблеми в историята

Кралските бижута – емблеми в историята

Публикувано: 23.02.2016

В грандиозния гоблен на историята малко елементи блестят толкова ярко, колкото ослепителните бижута, които са украсявали царските корони и вратовете на монарсите през вековете. Привлекателността на кралските бижута се простира отвъд простото богатство, те капсулират истории за власт, престиж и културно значение. Днес, когато модерните монархии възприемат по-егалитарен дух, блестящите скъпоценни камъни, носени от съвременните кралски особи, не само отразяват наследството на техните исторически двойници, но и разказват история за еволюция и адаптация.


Докато се движим по коридорите на времето, съпоставянето на традиционните кралски бижута и техните съвременни двойници разгръща завладяващ разказ. Скъпоценните камъни, които някога са символизирали абсолютната власт и божествената власт, безпроблемно се превърнаха в съвременни модни изявления, носени с религия към наследството и признателност за трайното изкуство, което надхвърля вековете.

От векове историята познава бижутата като значим и необходим аксесоар в развитието на човека като личност. За кралските династии, обаче, бижутата са символ на традиция, родственост и произход. Немалко литературни творби, художествени произведения и легенди съдържат в себе си като основен елемент бижуто. Дори в съвременното литературно и арт творчество аксесоарите са с много силно изразено присъствие. Бижутата като литературен щрих са изключително предпочитани от авторите на фентъзи романи като Л. Дж. Смит, Дж. К. Роулинг и С. Майър.


Кои са бижутата с най-голяма популярност и най-висока себестойност


Прочутият годежен пръстен на Кейт Мидълтън. Самото бижу е изработено от 18-каратово бяло злато и овален тъмносин сапфир, обграден от 12 диаманта. Пръстенът е принадлежал на принцеса Даяна, майка на принц Уилям, който предлага брак на любимата си Кейт точно с това бижу. Стойността на диамантеното изкушение е оценена на близо 300,000 британски паунда.

Диамантената огърлица на френската кралица Мария-Антоанета или известната още като Аферата с диамантената огърлица. За въпросното колие се счита, че е подарък от френския крал Луи XV за любовницата му мадам Дю Бари. Направена по поръчка, огърлицата е шедьовър на ювелирното изкуство, изработена от фини и изкусно подбрани диаманти на изключително висока стойност. Първоначално кралица Мария- Антоанета отказва да закупи бижуто, което било предложено за продажба след смъртта на Луи XV, но по-късно бива замесена в измама за придобиване на права върху него и това оронва престижа ѝ сред обществото.

Диадемата на принцеса Маргарет (по-малката сестра на кралица Елизабет II) - Знаменитата "Тиара Полтимор" носи историята си от 1870г., когато е изработена за съпругата на британски благородник. Бижуто е носено от английската принцеса Маргарет на сватбата ѝ през 1960г. Стойността на диадемата е оценена на 1,000 евро. Най-впечатляващото качество на този аксесоар е, че се превръща в колие с брошки само с няколко изкусни движения.


Кралски бижута

Тиарата на шведската принцеса Катарина - тиарата е изработена от фини диаманти, сред които и известният "Шизука". Стойността на бижуто е оценена на приблизително 13 милиона щатски долара.

Колието на кралица Мария I Тюдор - този шедьовър на изкуството се състои от 34 диаманта, обковани със злато и сребро, в съчетание с изящни перли. Стойността на бижуто днес е почти 2 милиона долара. Колието е принадлежало на известната кралица Мария I Тюдор (Кървавата Мери) и носи корените си още от 1553г.

Бижутата са неизменна част от историята на света, а символът и зарядът, който носят в себе си, граничи с магията на времето. Не е случайно, че всяка дама се прехласва по различни аксесоари - нали все пак "диамантите са най-добрият приятел на жената". А коя дама би отказала прекрасно бижу, избрано само и единствено за нея?!

Аксесоарите никога не са твърде много - винаги имаме нужда от още един. Затова и екипът на Birse се старае да предлага богато разнообразие от стил и класа за Вашата лична царствена колекция бижута.


За още полезни съвети - последвайте ни във Facebook и Instagram


Източници Снимки

http://woman.hotnews.bg/static/uploads/content/40/kate-split1--z.jpg

http://3.bp.blogspot.com/-Jq53KQFbRg8/TuVizR4HHWI/AAAAAAAAE48/S38TrsiiIJQ/s1600/PoltimoreDetails.jpg

http://smaim.com/image/data/Blog/1(15).jpg

http://3.bp.blogspot.com/-yveEUAt8kNA/VFzswRxoKgI/AAAAAAAAAoQ/9l7MKrhG514/s1600/tudor.jpg

Последни статии
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
23.04.2024
Прочети тук
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
15.04.2024
Прочети тук
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
02.04.2024
Прочети тук
Абонирайте се за нашия e-mail бюлетин и научавайте първи за нашите промоции!