Меню
Logo
Начало
>
Блог
>
Нефертити – царицата на Древен Египет

Нефертити – царицата на Древен Египет

Публикувано: 10.09.2016

Египетското наследство е от огромна важност за света такъв, какъвто го познаваме днес. Всички знаем колко много сфери от сегашния ни начин на живот са водили началото си от Древен Египет (например така познатата ключалка на вратата). Величието и силата на египетските владетели са несравними и многовековни по своята степен на важност. Затова древноегипетските истории и легенди носят своята магия и до ден днешен. Дори в тези древни времена е било характерно на владетелското място да застават жени, които да управляват с мъдрост и разум.


Царицата на Древен Египет и нейната история


Златно колие Нефертити


Две от най-известните и познати на цял свят египетски царици са Нефертити и Клеопатра, преминали от пътя на принцеси към главната заветна цел - фараонският трон. Бюстът на царица Нефертити е изключително популярен в изработката на статуетки и сувенири, а вече и в бижутерийното изкуство. Но зад историята на този символ се крият множество легенди, митове и факти от миналото на Древен Египет.

В превод името на царица Нефертити означава "Идващата красота" или "Красивата, която дойде".

Въпреки популярността на изкусителката Клеопатра, много изследователи твърдят, че самата Нефертити я е надминавала по красота. Именно затова почти не може да се срещне бижу с лика на Клеопатра, докато изработката на бюста на Нефертити е доста нашумяла в последните години.

За Нефертити историците и изследователите предполагат, че е израснала в Северна Месопотамия, а не в Египет. Според много източници тя е била потомка на Тушрата - могъщ цар на Митаните (народ, известен със своите бойци колесничари и развито коневъдство). Счита се, че първото име на бъдещата царица, дадено ѝ при нейното раждане е Тадохепа. Омъжва се за египетския фараон Аменхотеп III, но след смъртта му става съпруга на неговия син Аменхотеп IV. След ненавременната кончина и на втория си съпруг Нефертити приема името Сменхкаре и започва да управлява сама народа на Древен Египет. Животът ѝ е низ от злополуки и преследване на власт, но ролята ѝ в политическите въпроси и развитието на египетския народ е голяма и от основна важност.

За нея се знае, че е била силна дама със собствено мнение и убеждения за живота, които е отстоявала до последно. Красотата е била отличителна нейна черта, но само като допълнение към силния дух и воля на характера, примесени със смелост и решителност в трудни и тежки моменти.


Златна висулка Нефертити със синджир


Археологът Людвиг Борхарт и екипът му откриват статуята "Бюста на Нефертити" по време на разкопки на 6 декември 1912 година. Смята се, че бюстът е намерен в развалините и отломките на ателието на главния придворен скулптор Тутмос. Върху скулптурата се открояват добре запазените златна диадема и златна огърлица, както и красивите черти от лицето на Нефертити.

Като цяло златото винаги е било от първостепенна важност за Древен Египет, както и символ на могъщество и благосъстояние. Бижутата във формата на този бюст също се изработват предимно от класическо жълто злато, поради символиката на значението.

Изводът от историята за трудния път на Нефертити е, че красотата остава запазена през вековете, когато е подплатена с остър ум, смелост и могъщество на духа. Защото, каквото и зло да сполети нашия живот, няма как да се изправим без силна воля и вяра в самите нас.


За още полезни съвети - последвайте ни във Facebook и Instagram

Последни статии
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
23.04.2024
Прочети тук
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
15.04.2024
Прочети тук
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
02.04.2024
Прочети тук
Абонирайте се за нашия e-mail бюлетин и научавайте първи за нашите промоции!