Меню
Logo
Начало
>
Блог
>
Най-новият хит при бижутата цветни камъни – Султанит

Най-новият хит при бижутата цветни камъни – Султанит

Публикувано: 20.05.2017

Султанитът е един от най-интригуващите камъни в бижутерията и причините за това са повече от основателни. До ден днешен е добиван само на едно място в света и тази магия става в Анадолските планини в Турция. Това прави историята му още по-интересна от тази на другите скъпоценни и полускъпоценни камъни, които имат находища в различни точки по света.


Султанитът и неговите свойтва


Султанитът е изцяло природен камък. Ако може да се сравни неговата натура спрямо всеки друг полускъпоценен камък, ще видим, че за разлика от някои ново-добити находища, султанитът е 100% природно-образуван, без топлинна намеса, без изкуствено създаване на налягане или други способи за изработката му.


златен пръстен със султанит


Султанитът мени своя цвят - и точно това е най-хубавото му качество. Най-голямото предимство на този прекрасен камък е деликатността и мекотата в цветовете, които изменя. Изненадващ е и начинът, по който светлината преминава през камъка. Въпреки това, най-интригуващата красота настъпва, когато невероятният султанит изменя цветовете си спрямо светлината. Срещано е и при александрита, друг камък, имащ свойството да променя цвета си, но нищо не може да се сравни с величието на султанитa. Той може да промени цвета си в няколко цвята като зелено (напомнящо на лайм или киви), тъмно зелено (по-дълбоко и тревисто), бледо розово (близко до бебешкото розово), тъмно розово, цвят шампанско и близки до тези цветове.

Самият камък, изложен на дневна светлина обикновено има зелен цвят или нюанс близък до него. Под светлината на свещ, султанитът напомня на палитрата на чаша шампанско или топлината на прасковено, а понякога се оцветява и към черешово-розовеникав оттенък. Окъпан в слънчева светлина пък, султанитът придобива ярък лилавеникав цвят. Така, в края на деня, един този камък ще докара илюзията, че сте носили цели три различни бижута.


сребърен пръстен с танзанит


Размерът има значение. Въпреки че по-малките му камъни, изглеждат по-бедни на свят, не е по-трудно да се забележат различните цветове и при тях. Това може да очарова хората, натъкнали се на красотата на огромните колекционерски султанити, които са изложени по света.


Как да се грижим за бижуто си с естствен камък


Добра грижа - добър блясък. Както навярно знаете, за нито един камък не е добре да бъде излаган на ежедневни активности, които могат да му причинят драскотини като: миенето на чинии, градинарството, чистенето у дома и подобни. Дори диамантите и сапфирите имат склонността нараняват повърхността си, ако не се третират с внимание. За почистването на султанита най-добре ползвайте навлажнена кърпа със сапун и нежно измиване на камъка.

Най-често жените избират султанит, заради неговите пастелни меки цветове, които са близки до телесните и земните нюанси. Това негово качество го прави по-лесно съчетаващ се с други камъни, тоалети и аксесоари.


Интригуващи факти


Камъкът е кръстен султанит в чест на 36-те султана на Османската империя.

Съдържа съединения от хром, желязо, манган и титаниум.

Фасетиран за пръв път през 70-те, султанитът е бил рядко срещан и скъп камък, но въпреки красотата си, трудно е намирал път до бижутериите.

Едва през 2006 г. е вече свободен за добиване и продажба. Преди това султанитът е бил част единствено от знатни колекции и престижни накити.

За редки се смятат султанините, които са с повече от 3 карата.

Последни статии
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
23.04.2024
Прочети тук
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
15.04.2024
Прочети тук
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
02.04.2024
Прочети тук
Абонирайте се за нашия e-mail бюлетин и научавайте първи за нашите промоции!