Меню
Logo
Начало
>
Блог
>
Розетката на Плиска – история и символи

Розетката на Плиска – история и символи

Публикувано: 19.05.2016

Прабългарската история е богата и впечатляваща със своите факти и легенди. Произходът на българския народ също носи своята магическа история и дълголетни битки за оцеляване и развитие. Изследването на историята винаги е било интересно и вълнуващо, а намирането на физически доказателства (артефакти) помага на нас обикновените хора да се докоснем до магията на историята. Един такъв артефакт, който до ден днешен не само е запазил интереса към себе си, но дори се е превърнал и в моден аксесоар е Знакът на прабългарите или т.нар. Розета на Плиска.


История


Най-важното, което трябва да знаем за Розетата на Плиска е това, че върху нея се съдържат най-древните писмени знаци и руни на територията на цяла Европа. Те представляват доказателство за съществуването на самостоятелен прабългарски народ, който не е от азиатски произход, а от древно-тракийски. Много историци са изследвали и разсъждавали върху значението на знака, който представлява бронзов медальон във формата на седемлъчева звезда.

На върха на всеки от седемте лъча са изписани древни, прабългарски, рунически знаци, а на гърба си има езически християнски знак (IYI - Ипсилон с две хасти), който наподобява значението на християнския кръст.

Интересен факт е, че Розетката е намерена през средновековието, но надписите върху нея носят много по-древна история. Въпреки, че е открита преди повече четири века, изследванията върху значението ѝ започват да се задълбочават през последните 50 години, свързвайки писанията върху нея с тези върху крепостната стена на Плиска.

Именно съвпадението в руните и значенията дават името на известното бижу като го свързват с най-старата българска столица.


Символите на Розетката на Плиска


Ще се опитаме накратко да Ви обясним какво значат знаците върху седемте лъча като започнем от най-горния лъч, към който е обърнат Ипсилон-ът на гърба, и вървим в посока на часовниковата стрелка:


1. Лъчът "Сон" (Слънце) - неделя

2. Лъчът "Ае" (Луна) - понеделник

3. Лъчът "Те" (Марс) - вторник

4. Лъчът "Хе" (Меркурий) - сряда

5. Лъчът "Аншър" (Юпитер) - четвъртък

6. Лъчът "Уо" (Венера) - петък

7. Лъчът "Сан" (Сатурн) - събота


Интересна интерпретация на бижуто е, че обхваща целия цикъл на седмицата, както и символът за изгрев и залез.

Историческите трудове и изследвания върху значението и разчитането на розетката са безкрайни, но ние искаме да се запознаем с целта, която е отредена на това бижу. Защо е било изработено? За кого?


И до днес историците не могат да ни кажат за кого е било предназначено колието, но със сигурност се знае, че съдържа езически, магически и предпазващи елементи. Именно такава е била и целта на изработката - чрез силата на седемте планети, седемте дни в седмицата и седемте фази на луната, да се създаде предпазваща магия за притежателя на медальона.

В днешно време бижуто се използва също с подобна цел - предпазване от негативното, стремеж към доброто и за късмет в начинанията, които поемаме. Древната му история го прави изключително специално, тъй като ползвайки такъв аксесоар можем да си представим как и нашите прадеди са окичвали вратовете си с този знак с надежда за повече късмет и спорна работа в ежедневието.


Сега прочетете за символиката и значението на Дървото на Живота

Последни статии
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
23.04.2024
Прочети тук
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
15.04.2024
Прочети тук
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
02.04.2024
Прочети тук
Абонирайте се за нашия e-mail бюлетин и научавайте първи за нашите промоции!