Меню
Logo
Начало
>
Блог
>
Символите на късмета в изработката на бижута

Символите на късмета в изработката на бижута

Публикувано: 02.08.2016

Всеки човек вярва в нещо - било то в Господ, в съдбата, в някаква сила или в себе си. Най-важното е, че вярата я има и тя е вътре в нас, дава ни сила, кураж и надежда. А много от нас вярват и в силата на късмета. Късметът, който като че ли доста често ни е спохождал в трудни моменти или понякога ни се е изплъзвал, когато ни е бил най-необходим. И откакто свят светува вярата в символите и тяхното значение се е развивала и носила своята история.


Бижутата и символите на късмета


Златни висулки


Това върху, което ще се фокусираме в следващите редове са анализи върху най-популярните символи на късмета. Форми и знаци, за които се вярва, че го привличат на наша страна и ни помагат да успеем във всяко начинание. А всички тези символи са набрали невероятна популярност и се радват на голямо внимание при изработката на бижута.


Четирилистната детелина


Историята на този символ тръгва от Ирландия, където се смята, че три от листенцата символизират Светата Троица, а четвъртото - Божията милост. От там тръгва и вярването, че всяко едно от листенцата е по една християнска добродетел - вяра, надежда, любов и късмет. Заради това си значение и поради трудното си намиране, четирилистната детелина се е превърнала в един от най-мощните символи на късмета.


Златна висулка слонче


Слонче


От значенията на формите по Фън Шуй за слончетата се вярва, че носят не само късмет, но и щастие. Корените на тази символика може да търсим в Индия, където слонът и до ден днешен се радва на изключителна почит, а освен това е и защитен вид. Задължително условие на слончето за късмет е то да бъде с вдигнат високо хобот - символ на мощ и просперитет.
Подкови


Легендите за невероятната сила на подковата се носят из целия свят като най-старите от тях ни отвеждат до Древен Египет. За нея се смята, че носи късмет, предпазва от злини и носи щастие на притежателя си. Формата на подковата се свързва с египетската богиня на плодородието Изида и с индийската свещена змия Нагендра. Подковата е основният елемент в популярната английска легенда за Свети Дънстан, който подковал дявола. Виейки от болка дяволът му се примолил да махне подковите в замяна на това никога да не припарва в дом, над чиято врата има окачена подкова.


Златна висулка рибка

Златната рибка


Тук отново основен поддръжник на твърдението за късмет, носен от рибите, идва от Фън Шуй. Но идеята за изпълняващата три желания златна рибка се прокрадва из художествената литература от векове. Именно затова и до ден днешен златната рибка е един сред най-популярните символи за късмет, особено, когато е изработена от истинско злато. Доста предпочитани и достъпни са бижутата с изработка на изброените по-горе елементи в комбинация с червен конец, за който също се вярва, че притежава предпазваща сила. Като цяло, символизмът при оформлението на бижутата е неизбежен. При толкова голям избор на елементи всеки може да подбере символ, точно по неговия собствен вкус.

Предложенията не се ограничават само до символиката на късмета. Има много символи, които означават сила, мощ, предпазване, любов, щастие, мъдрост (ръката на Фатима, кръстче, Богородица, око против уроки, Дървото на Живота, ключ и много други).


Бижутерията може да задоволи всеки вкус и всяка нужда. Бижутата не са просто лъскави украшения. Важен е просто изборът, който е богата палитра от символи и значения.

Последни статии
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
23.04.2024
Прочети тук
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
15.04.2024
Прочети тук
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
02.04.2024
Прочети тук
Абонирайте се за нашия e-mail бюлетин и научавайте първи за нашите промоции!