Меню
Logo
Начало
>
Блог
>
Скъпоценните камъни - Най-желаният блясък

Скъпоценните камъни - Най-желаният блясък

Публикувано: 02.10.2017

В днешния пазар на бижута има стотици камъни, от които да изберете. Някой от тях може да ви допаднат по цвят, други - по форма. Но това, което ги характеризива и разграничава най-силно едни от други, е дали са скъпоценни или полускъпоценни, минерали и кристали.

Ние ще се съсредоточим върху първите два вида и това, което ги отличава един от друг.


Скъпоценните камъни и техните свойства


По определение скъпоценният камък е минерал, скала или вкаменен материал, който след изрязване, фасетиране или полиране може да се използва както в бижутерията, така и за колекциониране. Изненадващо, но определянето на скъпоценните камъни като такива е станало на базата на традиция, възникнала на Запад. Там за скъпоценни са смятани тези, които били най-рядко срещани, а именно: диамантът, рубинът, сапфирът и изумрудът. И така, съвсем географски обосновано, започва разделението на главни и второстепенни по значимост камъни.

Всеки един от четирите скъпоценни камъка, обаче, носи различна допълнителна стойност, която го прави още по-изключителен, а и още по-луксозен. Например най-ценен при диамантите е прозрачният безцветен диамант, а при рубина водещ е розовият му цвят. Това се дължи на факта, че камъкът е разновидност на минерала корунд. За сапфира важи подобно качество - характерната му синя цветност е от най-голямо значение за колекционерите, а за изумруда - дълбокият зелен нюанс, донесен му като разновидност на минерала берил. Както може би предполагате, съвсем скоро ще Ви запознаем и с всеки един скъпоценен камък по отделно, но дотогава, нека обобщим най-важните неща. Твърдост, цвят, големина, маса (карат), чистота, произход, липса на дефекти и обработка - това са основните характеристики, по които се оценяват скъпоценните камъни.

При твърдостта най-напред в класацията е диамантът. Той е най-високо цененият скъпоценен камък, тъй като притежава най-твърдата минерална структура на въглерода.

Цветът или липсата на такъв е друга основна характеристика на диаманта, рубина, сапфира и изумруда. Те се оценяват на базата на цветови скали.

Големината е следващият фактор, който определя стойността на скъпоценните камъни. Тя се дължи на образуването им в земната кора и условия като налягане и дълбочина на местонахождението му.

Масата, известна още като карат, е единица при скъпоценните камъни, равна на 0,2 грама. Колкото по-голям е каратът, толкова по-голям и рядко срещан е камъкът.

Чистотата, пък, популярна и като "прозрачност" е характеристика, която определя бистротата в структурата на камъните, било то скъпоценни или не. Добрата прозрачност е признак за по-голяма красота на камъка, което е високо ценено в бижутерията.

Липсата на дефекти и обработката (шлифовка) са също определящи стойността на скъпоценните камъни. Съществуват четири основни вида шлифовка на скъпоценните камъни: брилянтна, розетна, стъпаловидна и клиновидна. И последно по ред, не не и по важност - всеки скъпоценен камък трябва да бъде придружен от сертификат за произход.

В списъкa на полускъпоценните камъни можем да задълбаем повече. В него влизат аметист, цитрин, тюркоаз, топаз, перидот (оливин), нефрит, гранат, турмалин, лунен камък, малахит, яспис, розов кварц, танзанит, опал, оникс, аквамарин и ненадмината класическа перла.

И ето че настрана от общоприетото мнение, не всеки камък с добро качество може да се нарече скъпоценен. А Вие очаквайте съвсем скоро да Ви запознаем с всеки един скъпоценен камък по отделно и да Ви напътстваме как да ги различавате един от друг.

Последни статии
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
23.04.2024
Прочети тук
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
15.04.2024
Прочети тук
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
02.04.2024
Прочети тук
Абонирайте се за нашия e-mail бюлетин и научавайте първи за нашите промоции!