Меню
Logo
Начало
>
Блог
>
Астрономически елементи в бижутата

Астрономически елементи в бижутата

Публикувано: 24.09.2016

Астрономията е една от най-древните науки в света, появила се от нуждата на човека да изследва не само света около себе си, но и този невидим за неговото око -далеч и горе в необятното небе. Предмет на изучаване на астрономията са движението, строежа и развитието на небесните тела и Вселената - космоса, Слънцето, планетите, метеоритите, звездите, галактиките и т.н. Интересен факт е, че дори в Библията се откриват астрономически анализи и наблюдения за положението на планетата Земя в космическото пространство. През Средновековието науката е била задължително изучавана в университетите.


златно слънце


Астрономията и връзката ѝ с бижутата


Астрономията днес се е развила до много висока степен, позволявайки на човека да прекарва месеци и дори години в космическото пространство. Но тя не е само част от естествените науки. Пренесла е своето влияние и магия и върху изобразителното изкуство, художественото творчество, музиката и дори бижутерията.


Бижута с астрономически елементи


Доста астрономически знаци и елементи се оформят като стилни и красиви бижута, носещи собствена символика и значение. Един от най-характерните такива елементи е Слънцето. То е основната примка в нашата галактика, около която се върти нашата планета, символизира сила, могъщество и постоянство. Още от древната митология Слънцето е представяно като господар на цялата Вселена. Бижутата във формата на Слънце символизират силата на съзнанието и духа, както и красотата на ума и неговата способност да властва над чувствата и емоциите. Друг особено популярен елемент в астрономията е Луната. Тя е единственият естествен спътник на Земята. За нея се вярва, че носи митична енергия, която се предава чрез красотата на пълнолунието и неговото влияние върху нашата планета. Ако Слънцето се свързва основно с изработката на бижута от класическо жълто злато, то Луната е респективно изобразена чрез бижутата от елегантно бяло злато или така познатото ни и нежно сребро.


Златна висулка слънце


Легенди и предания разказват за различни предпазващи и магически сили, които се предават на предмети, които са прекарали нощта под светлината на пълнолунието. Звездите в бижутерията са един от най-красивите и естетически издържани елементи. Структурата им наподобява пет лъча, свързани от общо ядро. Изключително изящни, звездите символизират новото начало и мечтите, които човек си поставя и за които се бори. Най-известна от Древността е Витлеемската звезда, която показва пътя на мъдреците и им помага да не се загубят. Звездата символизира още баланс и защита, чрез своята перфектна геометрична визия. Планетите в бижутерийното изкуство са пресъздадени чрез бижута във формата на сфери, кълба, кръгове и т.н. Тяхната символика е съчетанието на всички ценности и качества, както една планета съчетава различни природни елементи и блага. Планетите са основен елемент и в Астрологията, където на всяка от дванадесетте зодии отговаря по една планета.

Така, ако за Марс се счита, че е покровителка на силата и упоритостта, то за Венера важат характеристиките на любовта и красотата.


Златна висулка звезда

Друг интересен елемент в бижутерията е цветът на определени скъпоценни камъни, които наподобяват красотата на Вселената и на Галактиката. За пример тук бихме могли да дадем камъните Авантюрин и Оникс, които със своята визия приличат на частица от Вселената, събрана в пределите на едно единствено бижу.

Астрономията предлага богата палитра от символи и елементи, които могат да се пресъздадат във всяко едно изкуство. Нейните символи са най-разпространени в изобразителното изкуство, литературата, татуировките и бижутата. Всяко едно бижу във формата на някой астрономически елемент може да символизира не само част от великата Вселена, но и това, което собственикът му пожелае. Не е случайно, че сред най-предпочитаните подаръци за деца са бижутата с изобразени Слънца, тъй като децата са нашето Слънце и светлина в живота.

Последни статии
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
23.04.2024
Прочети тук
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
15.04.2024
Прочети тук
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
02.04.2024
Прочети тук
Абонирайте се за нашия e-mail бюлетин и научавайте първи за нашите промоции!