Меню
Logo
Начало
>
Блог
>
Топазът – пъстрото слънце в света на бижутерията

Топазът – пъстрото слънце в света на бижутерията

Публикувано: 23.10.2018

Топазът е високоценен полускъпоценен камък, известен в бижутерията от дълбока древност. За произхода на неговото име са се оформили две легенди. Една от версиите гласи, че неговото наименование идва от името на гръцкия остров Топазос, а друга, че името му е преведено от санскрит и означава "огън" и "топлина".

Това, което със сигурност знаем, е че древните египтяните вярвали, че топазът е докоснат от златния блясък на техния бог на слънцето Ра. Това го направило предпочитан за използване в бижутерията и в изработката на накити.


Историята на топаза и неговите разновидности


Историята разказва, че в през епохата на Ренесанса за скъпоценния топаз се смятало, че може да променя цвета си в присъствието на отровена храна или напитка. Именно затова той е присъствал в бижутата на владетели и аристокрацията като амулет, инкрустиран в пръстен, гривна, огърлица или корона. В днешно време топазът често е бъркан с други камъни, поради богатата си цветност.


сребърен пръстен с лондон топаз


Златисто-жълтият и розовият топаз са най-ценни към момента. Най-известен от тях е и изключително редкият "Imperial topaz" в златисто-оранжева цветност. Друга разновидност са топазите Shampagne, които се отличават с мек сияещ цвят с оттенъци, излъчващи естествена топлина и деликатна нежност. Синият и зеленият топаз, също са доста популярни. Най-търсен и най-ценен по стойност е синият цвят, разгърнат в три основни нюанса: дълбоко синият "London blue", средният "Swiss blue" и светлият кварц с цвят "Sky blue".

Списъкът с цветове продължава с кафяв, розов, шери и червен топаз, които са открити в Бразилия и Шри Ланка. А находища на розов топаз - в Пакистан и в Русия.


златен пръстен с лондон топаз


За естествените розовите камъни, знаем, че са рядкост, а в голяма част от случаите са получени от термична обработка на жълти топази. Интересен факт е че безцветните топази се облъчват с радиация и преминават през термична обработка, като по този начин засияват в бледо синьо. Някои от тях са почти неразличими от аквамарина, когато се разглеждат с невъоръжено око. Последен по ред, но не и по важност - безцветният топаз е открит в Бразилия, Нигерия и Китай. Макар и труден за фасетиране, резултатът си заслужава - камъкът придобива ярък блясък. Най-известният топаз е гигантския Браганса (1640 карата), инкрустиран през 17-ти век в португалската корона. Тогава е бил смятам за най-големия диамант намиран някога, докато не се оказало, че всъщност е безцветен топаз.

Приема се, че шестнадесетата година от сватбата е топазена. На този празник съпрузите си подаряват украшения с топази, символизиращи силата на отношенията им. Поставен в дома, той се смята за пазител от пожар и аварии.


сребърен пръстен със син топаз


Какви лечебни свойства има топазът


Топазът е камък с голяма сила. Той помага при подагра, заболявания на кръвта, липса на апетит, кръвоизливи, регенерацията на тъканите, туберкулоза и проблеми с ендокринната система. Камъкът също така балансира и уравновесява емоциите, разтоварва напрежението и може да донесе радост на притежателя си. Жълтият топаз например, неутрализира лошото настроение и раздразнителността, причинени от недоспиване. Синият топаз насърчава художественото вдъхновение, излъчва и неутрализира лошата енергия.


Екипът на BirSe Ви кани да се потопите в море от нови предложения с новата ни колекция от естествени камъни. Ще Ви очакваме на адрес: София, ул. Граф Игнатиев № 26 и ул. Граф Игнатиев № 53

Последни статии
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
23.04.2024
Прочети тук
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
15.04.2024
Прочети тук
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
02.04.2024
Прочети тук
Абонирайте се за нашия e-mail бюлетин и научавайте първи за нашите промоции!