fb
Меню
Logo
Начало
>
Блог
>
Видове закопчалки и исторически преглед на дамските обеци

Видове закопчалки и исторически преглед на дамските обеци

Публикувано: 20.02.2016

Обеците са един от основните аксесоари, присъстващ почти във всяка женска визия. За да бъдат удобни дамските обеци, които избираме, е нужно да отговарят на собствените ни лицеви пропорции и предпочитания. От изключителна важност за удобството на това бижу върху кожата ни е съответната закопчалка, която придържа обецата върху ухото ни. Лошо подбраната закопчалка може да доведе до сериозен дискомфорт и неудобство, придружено от кожни наранявания.


Какви видове закопчалки има


Закопчаване с лостче или "английско закопчаване"


Изключително популярен вид закопчаване, който гарантира, че няма да загубите някой от елементите на златната обеца (пеперудката, винта или щифтчето). Удобно и естетически издържано закопчаване, което завършва давската златна обеца с лостче, придържащо основното изправено рамо, минаващо през дупката на ухото. Препоръчва се за малки деца и бебета тъй като боцкането и дразненето е минимално.


Обеци с щифтове тип "пеперуда" и "резба"


Този вид закопчаване също е изключително популярно като за целта обецата има изправено рамо, на което зад ухото се поставя щифт във формата на пеперуда, който само се нахлузва. Когато щифтът се завинтва, закопчаването е посредством "резба".


Обеци на клипс


Този вид закопчалка е подходящ, както за дамите с непробити уши, така и за тези с пробити - зависи от модела на самата обеца. Възниква през 1934г. във вид на щипчица, което поема тежестта на цялата дамска обеца. И днес този вид закопчаване е изключително популярен.


Обеци с френска закопчалка (рибарска кука)


Tози вид закопчаване на обеци е предназначен за дамите с пробити уши. Изключително популярен, удобен и опростен вид на закопчаване, представляващ нежна и дълга кукичка, която понякога може да бъде подсигурена с гумена или силиконова тапа, поставящата се в задната част на ухото.


Бъбрековидно закопчаване


Лесно, удобно и често срещано, това закопчаване представлява френска кукичка с завършващ елемент, който прибира и обгръща самата кука.


Обеци с притискач на винт


Също предназначени за дами с непробити уши. Самата изработка представлява винт, който притиска основата на обецата към задната част на ухото. Поради неудобството си обаче, този вид обеци загубва своята популярност още през 50-те години на ХХ век.


История на обеците


Бижутата имат древна и хилядолетна история, а обеците са едни от най-старите знаци за желание на човека да промени визията си. Следи от носенето на обеци има върху ушите на едни от най-старите древноегипетски мумии. Факт от историята е, че първи мъжете са имали право да носят обеци. В Древен Рим златото, което мъжете са си позволявали да носят на ушите си, е било определяно със закон. През 50-те години на XX век обеците губят своята популярност, а дамите, които все още имат дупки на ушите си, били осмивани от социалните общности. И до ден днешен обеците са един от основните елементи на почти всеки ритуал в Индия. Там децата получават първите си обеци на специално изпълнявани церемонии и обреди.

В древен Египет златните обеци са били носени от жените като символ на богатство и статус. Дизайнът и сложността на обеците често отразяват социалното положение на носещия ги. По време на Римската империя златните обеци стават модерни сред жените. Те често са били украсени със скъпоценни камъни, перли или сложни гравюри, показващи майсторството на изработката на времето.

В различни племенни и местни култури по света жените са се украсявали със сребърни обеци от векове. Тези обеци често имат културно значение, със специфичен дизайн, представящ аспекти на идентичност, духовност или общност. В колониална Америка сребърни обеци са били носени от жени от различни социални класи. Дизайните бяха по-прости в сравнение с богато украсените златни обеци на висшите класи, отразявайки практичните и функционални аспекти на ежедневието.

В края на 19-ти и началото на 20-ти век движението за изкуства и занаяти набляга на ръчно изработеното, занаятчийско майсторство. Дамските сребърни обеци от този период често се отличават с ръчно изкован дизайн и отхвърляне на масово произвежданите индустриални стилове.


Основното, което трябва да се има предвид при избирането на чифт дамски златни обеци, е удобството на този, който ще ги носи. Не само красотата на бижуто има значение, но и неговата структура, която не трябва да пречи, а да създава чувство на комфорт и стилов естетизъм.За още полезни съвети - последвайте ни във Facebook Instagram

Последни статии
Бижута с букви - когато името има значение
Бижута с букви - когато името има значение
21.03.2023
Прочети тук
Какво да имате предвид, при избора на дамски пръстен с диамант
Какво да имате предвид, при избора на дамски пръстен с диамант
14.03.2023
Прочети тук
Дамски гривни за подарък - перфектен избор за предстоящите празници
Дамски гривни за подарък - перфектен избор за предстоящите празници
01.03.2023
Прочети тук
Абонирайте се за нашия e-mail бюлетин и научавайте първи за нашите промоции!