fb
Меню
Logo
Начало
>
Блог
>
Всичко за кръщенето - отговаряме на най-често задаваните въпроси

Всичко за кръщенето - отговаряме на най-често задаваните въпроси

Публикувано: 05.06.2016

Чуйте запис на цялата статия тукОрганизиране на събитие като кръщенето отнема време, организация и средства. Всеки иска празникът му да е незабравим и забележителен. Но проблемите възникват още с първите въпроси, които си зададем за подобен вид празник. Къде? Кога? Как? Колко?

Точно затова решихме да отговорим на най-често задаваните въпроси, свързани с ритуалите, разходите, подаръците и символите на кръщението, като по този начин искаме да помогнем на Вас и на близките Ви да организирате и проведете един незабравим празник, който да остане нежен спомен за цял живот.


Какво трябва да знаете за организиране на кръщене


Кръщенето е ритуал, символизиращ приемане на името на човека. То може да бъде направено и когато детето е съвсем мъничко, и когато е вече зрял възрастен. Кръщението е едно от седемте тайнства в християнската религия, символизиращо пречистването на човешката душа от греховете и подготовката ѝ за нов живот. Самото кръщение се извършва от свещеник в църква, а присъствието на кръстник, свидетели и кръщелник е задължително.

По Ваша преценка ритуалът може да бъде по-дълъг или по-кратък според предпочитанията Ви.

Основните стъпки, извършвани по време на кръщението са: молитва, измиване на краката, преобличане с дреха, дарена от кръстника, обиколка на църковния купол и отрязване на символичен кичур коса.

Кръщенето е необходимо, когато сте православни християни и сте решили да сключите църковен брак. Необходимо е и когато сте поканени за кръстник или кръстница, тъй като няма как да кръстите някого без Вие самият да сте преминал през този ритуал.


Какво ни е необходимо за този ритуалзлатен кръст със златна верижка


На първо място Ви трябва кръстник/-ца или кръстници - не е проблем да са двама, когато са семейство. За църквата ще Ви бъдат необходими вино, свещ, обредна питка (която може да поръчате, не е задължително да месите), дрехи за кръщелника, хавлиена кърпа, кръстче за кръщелника и кутийка за кичурчето коса, което свещеникът отрязва по време на ритуала.

Ако сте решили да превърнете празника в грандиозно събитие, то не бива да спирате тук. Може да поръчате покани, подаръци за гостите, подарък за кръстниците, подарък за църквата, книга за впечатления и много други. Възможностите спират там, където спира въображението (или средствата).


Каква сума е необходима за специалния празник на детето ви


Цената на самия ритуал варира от 20 до 100лв. в зависимост от избраната от Вас църква или манастир. Разбира се, към разходите трябва да прибавим и тези за почерпката след това - но това отново е по преценка на организаторите.

Основните неща, които трябва да се занесат в църквата и необходими за ритуала (питка, вино, свещ, хавлия, дрехи, кръстче, кутийка за коса и т.н.) са задължение на кръстниците, въпреки че няма проблем и сами родителите да ги набавят.


златна богородица


Какъв подарък да изберете за кръщене


Ако Ви предстои да бъдете кръстници, то веднага ще Ви отговорим, че задължителен подарък при кръщение е златно кръстче на златна верижка. Често ни питат дали верижката е задължителна. Отговорът е, че по време на ритуала свещеникът закача златното кръстче на кръщелника.Ако обаче сте само гост на събитието, отново може да заложите на комбинацията кръстче със синджирче, като синджирчето не е задължително. В случай, че сте определили по-нисък бюджет за подарък, алтернатива са сребърните кръстчета или сребърни лъжицки. Друг вариант е златна Богородица, както и златен или сребърен ангел. Това са основните символи на вярата и християнската религия и именно затова са толкова подходящи за такъв тип празник.


Искате да знаете още за кръщенето? Прочетете тази статия за историята зад кръщенето, изпълнена с любопитни факти!

Последни статии
Бижута с букви - когато името има значение
Бижута с букви - когато името има значение
21.03.2023
Прочети тук
Какво да имате предвид, при избора на дамски пръстен с диамант
Какво да имате предвид, при избора на дамски пръстен с диамант
14.03.2023
Прочети тук
Дамски гривни за подарък - перфектен избор за предстоящите празници
Дамски гривни за подарък - перфектен избор за предстоящите празници
01.03.2023
Прочети тук
Абонирайте се за нашия e-mail бюлетин и научавайте първи за нашите промоции!