Меню
Logo
Начало
>
Блог
>
Вяра, Надежда и Любов – история и символи

Вяра, Надежда и Любов – история и символи

Публикувано: 16.07.2016
Златна висулка кръстче

В бижутерийното изкуство един от основните елементи на изработката на различни видове аксесоари е символната енергия на даден елемент или детайл. Символизмът може да се крие зад дълбоки исторически вярвания, легенди, притчи, абстрактни понятия и съвременни интерпретации.

Изключително популярни са бижутата със символите на любовта (сърца, гълъби, пеперуди, лебеди и т.н.), щастието (знакът за безкрайност) и късмета (четирилистните детелини, слончетата).

Като цяло при избирането на подарък за любим човек се търси основно тази символика.

Открай време доста популяризирани са и бижутата във форма на тройната комбинация: сърце, котва и кръст, които представляват трите най-характерни християнски ценности - вярата, надеждата и любовта. Зад трите основни символа стоят имената на четири християнски светици: Вяра, Надежда, Любов и майка им София.

Църквата почита паметта на мъчениците на 17 септември като денят е обявен и за официален празник на град София.


Какви са символите на християнските светци


Кръстчето като символ на вярата


Винаги и навсякъде в християнската религия кръстът се е считал за върховен символ на вярата. Затова и в комбинация с другите два елемента от стабилната тройка символи, кръстът се свързва с духовната вяра. Но не само вярата като религия, но и тази вяра, която имаме в самите себе си и в живота. Вярата, че доброто винаги ще просъществува над всяка злина, а чистотата и щастието ще блеснат над тъмнината.

Бижутата във форма на кръст са в много и разнообразни форми, включително и в комбинация с котва и сърце. Разбира се, особено характерни са и самостоятелните колиета с кръстчета.

Задължително е и присъствието на златно кръстче в ритуала за кръщение на децата, като именно кръстникът е този, който трябва да дари кръщелника си с първите символи на християнската вяра.


Златни висулки кръст, сърце и котва


Котвата, символизираща надежда


Котвата е изключително мощен символ на надеждата още от древния християнски свят. Тя е израз на спасението и силата на човешкия дух. Корените на тази символика са залегнали в древното мореплаване. Жените на моряците им подарявали омалени прототипи на котви за леко плаване и надежда, че съпрузите им ще се върнат живи и здрави от път. В последствие котвата става символ за успех в пътуванията с всеки един вид транспорт, като дори в САЩ е характерно да имаш изрисувана котва на дясното стъкло на автомобила си за лек и безавариен път.

Сребърна котва на верижка символизира пътят на човека към бъдещето и надеждата за промяна. Златната котва, пък - пътят към себе си и как да трансформираме негативната енергия в позитивна.


Сърцето, олицетворение на любовта


Най-характерният символ от трите е сърцето, което символизира любовта. Любовта към ближните, към околните, към всяко живо същество и към самите нас. Бижутата във формата на сърце са изключително предпочитани от нежните дами, носещи фина и крехка душевност. Най-нежната от всички християнки ценности - любовта - може да бъде пресъздадена в бижутата не само като сърце, но и като различни видове животни (например лебеди, гълъби и пеперуди).


златни висулки


Детелината като събирателно на всичко изброено до тук


За четирилистната детелина се счита, че четирите листенца символизират Вяра, Надежда, Любов и майка им София. Ето защо, ако носите златна четирилистна детелина, си гарантирате енергийното поле на успеха и себепознанието, на развитието и личното щастие.

Бижутата имат за цел не само да красят нежното дамско тяло, но и да имат някакъв смисъл и някакво символично значение. За всеки отделен човек символите са лични и различни по своята стойност. Всеки има своите вярвания, цели и убеждения. Именно затова и ценността на всяко едно бижу е различна за всеки един негов притежател. Никой не може да сложи цена на нашите чувства, вярвания и душевност.

Последни статии
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
23.04.2024
Прочети тук
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
15.04.2024
Прочети тук
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
02.04.2024
Прочети тук
Абонирайте се за нашия e-mail бюлетин и научавайте първи за нашите промоции!