Меню
Logo
Начало
>
Блог
>
Брошките – романтичният полъх на традицията

Брошките – романтичният полъх на традицията

Публикувано: 15.12.2016

Красотата на брошките носи след себе си дълбока вековна традиция и силно историческо присъствие. В миналото брошките са били едни от най-предпочитаните аксесоари сред дамите наред с колиетата, гривните, тиарите, диадемите и шапките. Размерите, видът и инкрустираните камъни на брошката в миналото са определяли социалното потекло на дамата.


Брошката - символика и стил


Най-скъпите брошки са били изработвани от злато и платина с ръчно поставени Диаманти, Рубини, Изумруди и много други скъпоценни камъни. А брошките, съдържащи в композицията си Брилянти, са били предпочитани от западно-европейските дами, които постепенно пренасят модата и на изток.

Освен социалния статус, брошката показвала семейната принадлежност и рода, а за кралския двор, тя била символ за власт и могъщество. За определени благороднически фамилии брошката била своеобразен семеен герб, който бил символ на родовия произход.


златна брошка на черно сако


Интересното за брошката е, че тя спада към категорията на бижутата, но всъщност е украшение, което се поставя на дрехата. Понякога брошката се слага с цел да бъде основна съставна част от тоалета с функция да придържа в определена форма воал, шал, шлейф, наметало или други подобни елементи на облеклото.


Брошките в миналото


Най-старите брошки в света са намерени в Египет от ерата преди Христа. Предполага се, че първите брошки са били направени от бронз или мед, като са приемали по простички форми, но отново с доста голяма важност и значение за семейната принадлежност. С годините и различните епохи в човешкото развитие еволюира и външния вид на брошката - от съвсем обикновени елементи до цели художествени произведения. Най-голяма популярност брошките набират през Средновековието и Възраждането. През 50-те и 60-те години на XX, пък, много модни дизайнери използват брошката като основен елемент на колекциите си.


Къде да поставите своята брошка


Вдъхновение за изработката на брошка били основно цветята, природата, животните и птиците. Детайлите на брошката и нейната визия са от голяма степен на важност, тъй като могат да разкажат много за характера на притежателя си и неговите стилови предпочитания. Позицията, на която поставяме брошката, е лично по наш избор. За общоприето е брошката да се носи на ревера на сакото, спазвайки класическите стилови правила. За по-ексцентричните дами предложенията са на деколтето, панталона, дамската чанта или шапката. Разбира се, нужно е да се съобразим и с визията на тоалета.

Ако сме избрали по-семпли дрехи, то можем да си позволим по бляскава и интересна брошка и обратното - ако тоалетът е по-екстравагантен, то е хубаво брошката да бъде по-изчистена.


Златна брошка - Листо


Най-смелата известна дама в носенето на брошки била Джаки Кенеди, която си позволявала да ги поставя в косата си като част от фризурата.

Една от най-емблематичните съвременни личности, която е страстна почитателка на брошките, е кралица Елизабет II. Мишел Обама също предпочита брошките като аксесоар, но по-скоро използва функционалното им предназначение за прикрепяне на шаловете и жилетките си. За господата, като мъжки аналог на брошката, може да се приемат иглите за вратовръзки или ръкавелите.

Като съвременна интерпретация на брошките можем да разглеждаме значките. Значките могат не само да изобразяват различни художествени картини, но и много силни послания. Много благотворителни кампании използват значки с различни текстове за популяризиране на кампаниите си. Дори изборите в САЩ не минават без задължителните значки, показващи принадлежността към даден предизборен щаб.

Последни статии
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
23.04.2024
Прочети тук
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
15.04.2024
Прочети тук
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
02.04.2024
Прочети тук
Абонирайте се за нашия e-mail бюлетин и научавайте първи за нашите промоции!