Меню
Logo
Начало
>
Блог
>
Символите на властта

Символите на властта

Публикувано: 22.02.2017

Царската власт има своите отличаващи знаци и символи, които могат да бъдат показател за княжеска или монархическа титла, влияние, управление и контрол. Тези така познати ни символи - корона, кръст и скиптър - водят началото си от Древен Египет. Там фараоните силно са се отличавали от останалата част на обществото, носейки дълги забрадки на райета, наречени Немес, златни корони, кобри на челото, фалшиви бради и т.н. Тези техни символи показвали могъществото и властта на фараона над всичко живо в пределите на неговата земя.


Историята на символите на властта


Короната


С корона на главата си в Древен Египет са били изобразявани само Боговете и фараонът. От християнските царски символи на властта най-познатият ни е невероятната кралска корона. Тя представлява украшение за глава, показващо авторитета и господство на краля над всички останали, както и положението му на върховен глава на нацията.

Както короната се поставя на главата, така и кралят заема най-висока позиция сред хората. Освен кралят с течение на времето задължение да носи корона станало на кралицата, принцовете и принцесите. Принцесите и принцовете носели тиари, които били корони с по-лека и омекотена визия, не толкова тежки, но също богато украсени със скъпоценни камъни. Освен като символ на управление, през ХХ век короната започва да се използва и като отличие в конкурсите за красота.


Златно колие корона


През последните десетилетия е характерно да се подарява корона не само на победителката в конкурса, но и на нейните две подгласнички. С подобно символично значение е Лавровият венец, с който са окичвали победителите по време на древните олимпийски игри. Изработката на короната е винаги от благороден метал, като най-често това е различен цвят злато, сребро или платина, а в конструкцията присъстват множество скъпоценни камъни - например Рубини, Сапфири, Диаманти, Изумруди и т.н. Най-скъпата кралска корона е оценена на 39 милиона долара и тя принадлежи на британския двор.


Златни обеци коронки


В композицията си тази корона съдържа Рубини, Сапфири, Изумруди, Перли и Диаманти.

В конкурсите за красота, пък, Мис Русия носи най-скъпата корона, изработена от бяло злато, Диаманти и Перли, оценена на 1 милион долара.


Златният скиптър


Вторият от трите монархически символи на властта е златният жезъл или наричан още скиптър, като обаче скиптърът се приема, че е доста по-умален вид на жезъла. Той е древен символ за надмощие, носещ началото си от древноегипетските фараони. Представлява дълга метална пръчка, която на върха си има изваян символ - най-често кръст, герб, лъв, гълъб, орел или друго. И тук изработката е предимно от някакъв вид злато (бяло, черно, жълто) в комбинация с различни скъпоценни камъни.


Дамско сребърно колие коронка


Първообраз на скиптъра е пастирската тояга като символ на духовната пастирска власт.


Златният кръст


Златният кръст е третият от основните символи на кралската власт. ой е масивен, тежък и също покрит със скъпоценни камъни. Появил се е в историята като символ на покръстването и християнската религия. Събрани в едно трите символа показвали физическата, духовната и материална мощ на краля или княза. В днешно време тези символи са преминали плавно и в изработката на декоративните бижута, които носим всеки ден.

Короната и кръстчето могат да се срещнат под всякаква привлекателна форма - колиета, гривни, обици и много други варианти.

Последни статии
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
23.04.2024
Прочети тук
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
15.04.2024
Прочети тук
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
02.04.2024
Прочети тук
Абонирайте се за нашия e-mail бюлетин и научавайте първи за нашите промоции!