Меню
Logo
Начало
>
Блог
>
Завръщане в бъдещето – колиетата Чоукър

Завръщане в бъдещето – колиетата Чоукър

Публикувано: 16.11.2016

Модата и нейните тенденции се развиват с бързи и постоянни темпове, променяйки елементи, детайли или дори цялостни конструкции. Висшата мода диктува идеи, които слизат по веригата като заимствани части от цялостните направления. Характерни за нея са не само непрекъснатата трансформация на тенденциите, но и завръщането в минали епохи на модния курс. Конструкции, които са били модерни преди 20-30 години сега отново се завръщат по кориците, витрините, магазините на най-известните и наложили се с годините марки и дизайнери.


Модни тенденции, които се завръщат


Ако днес си пуснем филм от 90-те години на XX век, ще забележим много съвременни черти на модата, не само при дрехите, но при аксесоарите и дори фризурите на актьорите. Един такъв елемент, който с настъпването на лятото се възроди от миналото, са колиетата Чоукър. В различните държави по различно време се достига пикът на популярност на даден моден елемент като за отправна точка се счита седмицата на модата в Ню Йорк и Париж. В превод от английски език Choker означава "огърлица" или "удушвач". Наименованието си дължи на това, че самото колие е плътно прилепнало по врата, естествено, без да души буквално притежателя си.

Всъщност самите огърлици от този тип са доста удобни. Някои дори определят този тип аксесоар като вид колан за врата, който също се регулира спрямо размера и нуждата от комфорт на собственика си. Интересен факт е, че колиетата Чоукър са започнали да бъдат произвеждани през далечния XIX век. Били са предназначени само за дамите от висшата класа, като освен тях е било позволено и на балерините да слагат подобен тип аксесоар само по време на представление.


Историята на чокърите


Голямата си слава колиетата Чоукър дължат отчасти на кралица Александра от Дания, която се появява с такава огърлица, целяща да скрие малък неин белег на врата. През годините на Голямата депресия значението на тези огърлици било отнесено към хомосексуалността между жени.

В исторически план може да се открие закономерност на пика на популярност на този аксесоар през около двадесет години - т.е. през 20-те, след това 40-те, 70-те, 90-те и до ден днешен. Съвременните колиета Чоукър се произвеждат от всякакви материали - пластмаса, кадифе, дантела, панделка, кожа, каучук и т.н.


Съвременните диайни на огрълиците


По-скъпите огърлици от този вид съдържат в композициите си различни видове скъпоценни камъни, диамантиили благородни метали. Изключително красиви са комбинациите от цветна кожа или кадифе с акцентиращи елементи от различни цветове на среброто. Доста актуално е към тези конструкции да се добавя и така нашумелият напоследък лунен камък (за свойствата и значението на лунния камък може да прочетете тук).


златни колиета чоукър


Ако пък желаете сами да си направите такова колие, можете да използвате най-обикновена панделка от плат, която да изберете по свой вкус. Стилът и характеристиките на това колие отвеждат към винтидж имиджа и викторианските времена. Те са не само елегантни, но и доста ексцентрични, правещи препратка към готическия стил и епохата на Възраждането. Такива колиета варират в най-различни видове и дизайни, успяващи да задоволят вкуса както на по-семплите, така и на по-екстравагантните дами. За децата препоръчваме цветни и свежи конструкции без излишно натоварване от елементи. Характерни са и комбинации на колие Чоукър с друг вид по-дълго колие от злато или сребро. Разбира се, този вид съчетания трябва да бъдат добре съобразени с индивидуалните визии на колиетата, така че да си отиват и да не се изключват взаимно.

Последни статии
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
23.04.2024
Прочети тук
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
15.04.2024
Прочети тук
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
02.04.2024
Прочети тук
Абонирайте се за нашия e-mail бюлетин и научавайте първи за нашите промоции!