Меню
Logo
Начало
>
Блог
>
Природата в бижутата

Природата в бижутата

Публикувано: 21.08.2016

Златна висулка цвете

Природата е неразривно свързана с всички изкуства и култури. Тя е основен и константен елемент, без който нищо не би могло да съществува. Силата на Майката Природа е най-могъща и нищо, и никой не са по-велики от нея. Тя може да подчини всички, но нея никой не би могъл! Нейната красота и непредвидимост са в основата на много художествени произведения, а мощната ѝ енергия е вдъхновила не един и двама творци да създадат незабравими и вечни шедьоври.


Природата в бижутерията


В бижутерията природата също присъства с невероятна сила, изразяваща се не само в частични детайли, но и в цели елементи, наподобяващи специфичната визия на природните елементи и форми. Оформянето на този тип аксесоари не е претенциозно и може да се изработи от всякакви материали, като най-популярни и достъпни са златото и среброто в различни видове комбинации и интерпретации. Най-широко разпространени са бижутата във формата на цветя, рози, лилии, орхидеи, кремове, лалета и много други.

Съществуват всякакви видове красиви изработки на елементите на флората, като в оформлението им често се включват различни видове цветни камъни или искрящи нежни циркони.
Друг изключително популярен елемент в изработката на бижутата са листата. Техните многобройни форми и видове служат за важна основа в идеите за оформяне на различни аксесоари.


Пръстен с цветя


Обици и висулки във формата на нежни листа са абсолютно елегантен и стилен избор, особено в есенно-зимния сезон. В тях можем да открием и символика за развитие и свобода, тъй като животът на едно листо е неспирен кръговрат от промени и метаморфози, през каквито преминава и човешката душа. Друг вид форми, заимствани от природата, са цветните венци. Нежно-преплетените едно в друго цветя са с невероятно фина визия, напомнящи за историческото ни фолклорно наследство. Сякаш носят магията на някоя старовремска легенда...

Именно с венците от цветя се свързват легендите и обичаите на много български празници - Лазаровден, Еньовден, Цветница и т.н.

Бижутата с такава форма биха били точният подарък за някой от тези празници. Но природата присъства в бижутерията не само под формата на точни елементи, а и като заимствани детайли. Вълнообразни извивки, овални форми, флорални частици - всички те могат да бъдат част от композицията, на което и да е бижу.


Златни бижута с флорални елементи


Художествената изработка на бижута включва извайването и на цели природни композиции. Такова бижу, например, е Дървото на живота. То крие не само вдъхновяващата визия на Майката Природа, но и много символизъм и история.


Може да прочетете тук статията за Дървото на живота


В същата категория можем да поставим и четирилистната детелина, която е изключително разпространена сред бижутерийното производство. Вярата в нейната сила да привлича късмет и благодат е предание в много международни истории и легенди.

Природата се появява сред аксесоарите не само във флорални елементи, но и в силата на стихиите - бижута във формата на капки, слънца, звездички, снежинки и много други, са също предпочитан и актуален избор.

Модата се вдъхновява от всичко, което ни заобикаля. Затова природата, като тема за изработка, присъства не само в бижутерията, но и във всяко друго модно направление. Цветовете, формите, плътността и многообразието са все качества, взети от природата и нейните безценни дарове.


Разгелдайте нашия блог за още информативни и интересни статии

Последни статии
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
23.04.2024
Прочети тук
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
15.04.2024
Прочети тук
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
02.04.2024
Прочети тук
Абонирайте се за нашия e-mail бюлетин и научавайте първи за нашите промоции!