fb
Меню
Logo
Начало
>
Блог
>
Различните видове гривни в бижутерията

Различните видове гривни в бижутерията

Публикувано: 07.01.2017

Изработката на гривни в бижутерийната индустрия е сложна и интересна процедура. Материалите и плетките могат да бъдат най-разнообразни и впечатляващи - от познатите ни благородни метали и платина до коприна, каучук или гума.


История на гривните


Интересен факт е, че първите гривни в света са се появили преди 2500 г.пр.Н.е. и са били изработвани предимно от мед, конци или плат. В древността са започнали да се правят гривни както за ръце, така и за глезени. Дори има моменти в историята на бижутата, в които гривната на глезена е била много по-популярна от тази за китката (например при Шумерите или някои индиански племена).


Различните видове гривни


Съвременните класически златни и сребърни гривни се оформят по технологията за изработка на синджири. Различни по големина детайли и елементи се вплитат по многообразни начини до получаването на ефектно бижу. Плетките могат да бъдат класическа, тип "Картие", тип "Булгари", Житен клас, Венецианска плетка и много други.


Повече за различните видове плетки от благородни метали можете да прочетете нашата статия "11 вида плетки в бижутерията при синджирите и гривните".


гривни с червен конец


Друг похват при изработването на гривни са така познатите ни и популярни гривни с червен конец. Освен естетическата си стойност, те носят славянска символика за предпазване и късмет. В композицията на тези гривни често се включват елементи, направени от злато или сребро, като например сърца, детелинка за късмет, око против уроки, цветя, пеперуди и т.н.


Гривна с конец


Подобни на гривните с червен конец са и тези, които се оформят от цветна връв или коприна. Те носят ориенталски полъх и са с изключително ефектна визия, включвайки и цветни камъни в композициите си за повече блясък и акцент.


гривни с пискюли


Има и гривни, които изцяло се изработват от цветни камъни или цветни сферични топчета, които също изглеждат изключително нежно на дамската ръка. Те също могат да съдържат различни елементи, направени от злато или сребро, че дори и така популярните модни пискюли, изработвани от цветен конец.


златни гривни ластик


Напоследък набират популярност и т.нар. златни гривни тип ластик. Те се изработват най-често от злато, тъй като неговата структура позволява лесно огъване и приспособяване към различни размери на китката. Това е възможно благодарение на специална технология за изработка. Нишките са преплетени по между с определена последователност, което създава издута и масивна визия, същевременно позволявайки движение между самите елементи.


твърда гривна


По този начин гривната се превръща в своеобразен ластик като същевременно е много удобна и лека. Поради ефирното си тегло цените на тези гривни са доста достъпни. Когато обаче няма въздух между елементите, а напротив - те са плътно сгъстени и слети - се получават твърдите гривни, които не променят структурата и размера си, и са доста по-тежки. Следователно и цената на самото бижу също нараства.

Те са екстравагантни, но и доста елегантни като при тях има изработки и от злато, и от сребро.

Последни статии
Бижута с букви - когато името има значение
Бижута с букви - когато името има значение
21.03.2023
Прочети тук
Какво да имате предвид, при избора на дамски пръстен с диамант
Какво да имате предвид, при избора на дамски пръстен с диамант
14.03.2023
Прочети тук
Дамски гривни за подарък - перфектен избор за предстоящите празници
Дамски гривни за подарък - перфектен избор за предстоящите празници
01.03.2023
Прочети тук
Абонирайте се за нашия e-mail бюлетин и научавайте първи за нашите промоции!