Меню
Logo
Начало
>
Блог
>
Родираното сребро – информация и факти

Родираното сребро – информация и факти

Публикувано: 04.02.2017

Благородните метали, от които се изработват бижута, са изключително красиви, но за да носят непрестанно блясъка си, е нужно да се полагат определени грижи за тях. При златото е възможно лесно огъване или надраскване, ако сме невнимателни, тъй като то е един от най-меките метали. При среброто, пък, често се сблъскваме с потъмняването на повърхностния слой с времето, или т.нар. процес на окисляване. Това потъмняване се дължи на постоянния контакт на среброто с кислорода, който го окислява.

Повече за грижата за бижутата и някои съвети за предпазването им можете да прочетете в статията "Грижа за бижутата – как да носим и съхраняваме благородните метали"


Интересни факти за родираното сребро


В бижутерийната индустрия се извършва процесът на т.нар. галванично покритие на металите. Това представлява покриване на благородните метали с Родий, който предпазва бижуто за дълъг период от време и му придава невероятен блясък. Чрез родиране на среброто се изключва процесът на окисляване, т.е. бижутата, изработени от класическо или цветно сребро и покрити със слой от Родий, няма да потъмнеят с времето. Също така Родият защитава повърхностния слой на аксесоара от издраскване.


Родирано сребърно колие ключе върху ваза


Освен предпазваща функция на бижуто, Родият притежава и хипоалергенни свойства. Бижутата, покрити с Родий предпазват кожата от алергични реакции или нежелани обриви по кожата, които се получават, когато към благородните метали в изработката се добави и Никел. Родиране се извършва не само на сребърни, но и на златни бижутерийни изделия, като може да се направи повече от един път.

Запазването на блясъка позволява отразяването на естествена или изкуствена светлина и бижуто изглежда като току що свалено от витрината. Степента на блясъка зависи от дебелината на Родиевото покритие. Колкото по-плътен слой Родий има бижуто, толкова по-лъскаво е то.


комплект розово сребро върху сняг


Разликата в цената на аксесоарите, покрити с Родий е почти незабележима, но качеството им е видимо с просто, невъоръжено око. Възможно е да нанесете слой Родий дори и върху вече дълго носени бижута, като разбира се, това действие се извършва само и единствено от майстор златар.

Самият процес представлява електролиза, където бижуто се потапя в горещ Родиев разтвор, в който тече ток и който помага на Родия да прилепне плътно върху повърхността му. Хубаво е, ако бижутата съдържат в композицията си скъпоценни камъни, да се внимава и ако е необходимо да се свалят камъните, тъй като могат да бъдат увредени.


пръстен от розово сребро с родиево поркитие и турмалин


Интересен факт е, че позлатяването на бижута се извършва по абсолютно същата технология както родирането. Родиране или позлатяване могат да се направят върху отделен елемент на бижутерийна структура или върху цялата повърхност на определен аксесоар.

Друг факт е, че Родият е най-скъпият благороден метал. Той е изключително твърд метал и се използва за покритие дори на платина.

Препоръчваме Ви като избирате бижута, изработени от сребро, да наблегнете на тези, които имат обозначение "родирано сребро", за да се сдобиете с бижу, което ще запази блясъка си с течение на времето, а и няма да се износи.

Последни статии
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
23.04.2024
Прочети тук
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
15.04.2024
Прочети тук
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
02.04.2024
Прочети тук
Абонирайте се за нашия e-mail бюлетин и научавайте първи за нашите промоции!