Меню
Logo
Начало
>
Блог
>
Какво символизира розата? 
Бижутата във формата на рози

Какво символизира розата? 
Бижутата във формата на рози

Публикувано: 15.03.2017

Розата е едно от най-нежните и символични бижута. Нейната красота и фина елегантност привличат окото още в първия момент.


Каква е историята на розата


Историята на розата започва в Индия и Древен Египет, където тя е била отглеждана заради розовото масло и розовата вода, които били използвани в доста сфери на ежедневието. Когато през IX век турците и арабите започват да се придвижват, пренасят розите в Тунис и Персия. Търсенето и предлагането на розите и производните им продукти в Европа се е зародило около ХVI век, а на Балканите през XVII век. Първите насаждения с рози в България, за които има исторически документи, датират от 1712 година в село Войнягово, Карлово.


Златен пръстен роза на Graziella


България изключително бързо и стремглаво развива своя добив на розово масло чрез отглеждането на големи плантации с рози, които с течение на времето се превръщат в така известната "Розова долина". Родината ни става известна по целия свят с износа си на невероятния розов аромат, който бива използван в най-известните марки парфюми във Франция и цяла Европа. Символът на розата достига до огромна част от населението на България, а всяка година в местността около и в Карлово, се избира кралица на розата на известния Празник на Розата.


Празникът на розата


Празникът на Розата е създаден в чест на българската маслодайна роза и е официален празник за градовете Казанлък, Карлово, Павел Баня, Гурково и Стрелча, където има най-голям добив на розово масло. Точно от този празник, един от най-важните символи, които придобива розата, е знакът за милосърдие.


гривн с червен конец със златна роза и златна висулак роза


На първия празник на розата през 1903 година чрез производство на всякакви стоки с на тема "роза" (картички, съдове, розово масло и много други) били събрани средства, които са отишли в помощ на бедните и нуждаещите се. В днешно време празникът се е развил до Фестивал на Розата, който започва с конкурс-спектакъл за избиране на Царица Роза - най-красивата и чаровна млада девойка в града. Спектакълът е един от най-чаканите празници в околността и събира множество зрители от цял свят, особено европейските туристи.


Символът на розата


Вече споменахме, че розата придобива символ на милосърдието, другият основен символ, с който се свързва красивото цвете - това е любовта. Най-емблематичният начин да кажем "Обичам те" е чрез букет червени рози, а понякога и дори само една е достатъчна. Именно, поради силната си и непоколебима символика, розата е намерила своето място и в бижутерийното изкуство. Тя присъства в композиционната на изработка на колиета, пръстени, гривни, висулки и обици, които имат изключително нежна и елегантна визия.


златни чоукъри с роза


Ако искате да впечатлите някоя дама с красиво бижу или просто да ѝ направите комплимент - то, непременно, бижуто във формата на нежно изваяна роза би било доста подходящо. Материалите за изработката на тези бижута са характерните и познати злато и сребро, като често могат да бъдат комбинации от няколко цвята злато или сребро, цветни камъни или изтънчени бели перли.


сребърни обеци с роза


Повече за различните видове злато и сребро можете да прочетете в една от нашите статии.


Формата , изобразяваща роза, може да бъде включена само като детайл в дадено бижу или като цялостна концепция за изработката му. Това са едни от най-красивите, деликатни и очарователни бижута - символ на българската култура и гордост, символ на любовта, символ на добротата и милосърдието.

Последни статии
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
23.04.2024
Прочети тук
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
15.04.2024
Прочети тук
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
02.04.2024
Прочети тук
Абонирайте се за нашия e-mail бюлетин и научавайте първи за нашите промоции!