Меню
Logo
Начало
>
Блог
>
Видовете полускъпоценни камъни - всичко, което трябва да знаете

Видовете полускъпоценни камъни - всичко, което трябва да знаете

Публикувано: 19.12.2022
Златна висулка с топаз

Видовете полускъпоценни камъни - всичко, което трябва да знаете


Различните видове полускъпоценни камъни винаги са представлявали интерес не само за бижутерите, но и за любителите на ювелирното изкуство. Дори нещо повече, свойствата, които притежават различните видове полускъпоценни камъни и връзката им с астрологията, са интересна тема и за редица учени. Ето защо, ние от BirSe, решихме да ви разкажем малко повече за видовете полускъпоценни камъни и каква символика носи всеки един от тях.

Имайки предвид, че ние сме бижутерски магазин, а не обсерватория, ще наблегнем на видовете полускъпоценни камъни, използвани в бижутерията. Да, знаем, че сме малко пристрастни, но красивите накити с различни видове полускъпоценни камъни са толкова впечатляващи, че не можем да ги пренебрегнем по никакъв повод.


Кои видове полускъпоценни камъни се използват в бижутерията


За да намерят своето място върху бижутата, различните видове полускъпоценни камъни трябва да притежават определени характеристики. Най - важните от тях са твърдост, здравина и блясък. За съжаление, някои видове полускъпоценни камъни не са достатъчно твърди или пък са прекалено трудни за обработка, което ги прави неподходящи за ювелирното изкуство.

Да обърнем внимание обаче на видовете полускъпоценни камъни, които отговарят на критериите и превръщат накитите в истински произведения на изкуството. Такива камъни са аметист, топаз, яспис, гранат, родолит, кварц, опал. Интересното при тези видове полускъпоценни камъни е, че можете да ги откриете и като "камъни за медитация". В различни форми и размери, те често се използват по време на сеансите в литотерапията. За разлика от нея обаче, в бижутерията различните видове полускъпоценни камъни са предимно с малки размери и съвършени форми. За всеки от изброените видове полускъпоценни камъни можете да намерите подробна информация в блога ни, а изящните бижута с различни видове полускъпоценни камъни на сайта ни.


Какви видове полускъпоценни камъни ще намерите на BirSe.bg


Обеци с естствен аметист

Колкото и да ни се иска да предложим на нашите клиенти всички видове полускъпоценни камъни на света, ще трябва да се ограничим до тези в бижутерията. Затова, видовете полускъпоценни камъни, които ще откриете на BirSe.bg са Топаз, танзанит, аметист, гранат, опал, перидот, цитрин и родолит.

Разнообразието от бижута с изброените видове полускъпоценни камъни е наистина огромно. Можете да избирате между обеци, висулки, колиета, пръстени, гривни, както и изящни комплекти бижута с полускъпоценни камъни. Постарали сме се да ви предложим бижута с видовете полускъпоценни камъни, които са не само красиви, но и известни със своята символика. Като родолит - камъкът на страстта, опал - камъкът на творческите личности, гранат - камък от сърцето на Земята, топаз - камъкът на мъдростта.


Как да изберем бижута с различни видове полускъпоценни камъни


Комплект бижута

Ако си търсите бижута, които да изглеждат страхотно и да отговарят на високи критерии за качество, то цветните бижута с различни видове полускъпоценни камъни са чудесен избор. При тях имате огромен избор от дизайни, цветове, брой на камъните, размер и начин на изрязване. Повечето хора обаче залагат на бижутата с различни видове полускъпоценни камъни, заради символиката и характеристиките, които имат. В тези случаи е добре да сте запознати с метафизичните свойства на различните видове полускъпоценни камъни или поне с някои от тях. Не се тревожете, ние от BirSe винаги сме насреща, за да ви съдействаме с избора. Това ще направим и сега. Зодиакалните знаци са най-лесният ориентир, който да използвате особено когато става дума за подарък. За да ви бъдем максимално полезни, ще изброим основните видове полускъпоценни камъни и зодиите, за които са подходящи.


Топаз - Стрелец и Скорпион;

Танзанит - Дева и Стрелец;

Аметист - Риби и Козирог;

Гранат - Водолей и Скорпион;

Опал - Везни и Риби;

Перидот - Дева и Лъв;

Цитрин - Близнаци и Дева;

Родолит - Козирог и Стрелец.


Представителите на зодиите Овен, Телец и Рак не бива да се чувстват пренебрегнати. За тях са подходящи рубин и изумруд, но тъй като те са скъпоценни камъни, не са изброени в нашата селекция от видове полускъпоценни камъни.


Как да съчетаем бижута с различни видове полускъпоценни камъни


По принцип няма правила, които да изключват комбинирането на бижута с различни видове полускъпоценни камъни, но визията ще изглежда по-завършена, ако заложите само на един вид. Най - добрите варианти за носенето на бижутата с различни видове полускъпоценни камъни са два: или целият сет от бижута да бъде с един вид камък, например аметист (такива комплекти можете да намерите в сайта ни). Другият вариант за носенето на такива бижута е едното от тях да бъде с някои от видовете полускъпоценни камъни, а останалите от комплекта - без. Така например можете да изберете сребърно колие с танзанит, а обеците и гривната да бъдат само от сребро. При втория вариант препоръчваме да заложите на еднакви благородни метали. На BirSe.bg ще намерите разнообразие от златни и сребърни бижута с различни видове полускъпоценни камъни.


Как да се грижим за различните видове полускъпоценни камъни


Обеци с родолит

Както вече казахме, видовете полускъпоценни камъни се различават не само по цвета и символиката си, но и по характеристиките си. Ето защо някои от бижутата с различни видове полускъпоценни камъни, изискват по-специални грижи в сравнение с други. Такива например са бижутата с опал. За да запази блясъка си, камъкът има нужда от хидратация. Твърдостта на различните видове полускъпоценни камъни е друга характеристика, с която трябва да се съобразите, за да изглеждат бижутата ви безупречно. За да ги предпазите от надраскване, винаги съхранявайте бижутата с различни видове полускъпоценни камъни в отделни торбички. По-този начин камъните, които са с по-голяма твърдост, няма да драскат "по-меките".

Относно запазването на блясъка и почистването на бижутата с различни видове полускъпоценни камъни, препоръчваме винаги да се обръщате към професионалист. Някои от видовете полускъпоценни камъни изискват специални техники, в противен случай рискувате да ги повредите или по-лошо - да ги напукате.


Кои видове полускъпоценни камъни са подходящи за подарък


Като цяло бижутата с различни видове полускъпоценни камъни са идеални за подарък на любим човек. В зависимост от посланието, което искате да предадете, различните видове полускъпоценни камъни могат да носят няколко значения. Така например аметистът се смята за камък, който подобрява настроението на притежателя си, и в същото време за камък, който помага за избистрянето на ума. Родолитът също е сред видовете полускъпоценни камъни с няколко значения. Той е смятан за камък на страстта и едновременно с това за камък на спокойствието в семейството. Това го прави идеален избор за подарък за годишнина от сватбата.


Кои видове полускъпоценни камъни се използват в бижутерията

Какви видове полускъпоценни камъни ще намерите на BirSe.bg

Как да изберем бижута с различни видове полускъпоценни камъни

Как да съчетаем бижута с различни видове полускъпоценни камъни

Как да се грижим за различните видове полускъпоценни камъни

Кои видове полускъпоценни камъни са подходящи за подарък

Последни статии
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
15.04.2024
Прочети тук
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
02.04.2024
Прочети тук
Бижута с букви - когато името има значение
Бижута с букви - когато името има значение
21.03.2023
Прочети тук
Абонирайте се за нашия e-mail бюлетин и научавайте първи за нашите промоции!