Меню
Logo
Начало
>
Блог
>
Всичко за перлите – факти и история

Всичко за перлите – факти и история

Публикувано: 12.06.2016

Перлите са изключително нежен и красив детайл в композицията на съвременните бижута. Те се комбинират както със злато, така и със сребро, платина, диаманти, циркони, и много други.

Но историята на бижутата, изработени с перли започва още от преди 6000 години във водите на Индия, Шри Ланка и Таити, а най-ценени, перлите били в Древен Египет, заради нежния си бял цвят с розов и синкав оттенък. Перлите са били използвани и като талисмани в Древен Рим, където носенето им се е свързвало със символите на мъдростта и властта.

Напоследък перлите стават все по-популярни и търсени. Но не всеки е запознат с образуването и различните видове перлички. Точно затова ние от BirSe.bg решихме да създадем тази статия, която ще Ви помогне при избора на идеалното бижу, украсено с перла.


Как се образуват перлите


За образуването на една перла е необходим жив организъм - мидата. Когато в нейната черупка попадне песъчинка или друг вид остатък, тя започва да го изолира и да образува седеф около чуждото тяло. Така се оформят естествените (природни) перли, но те се намират на дъното на моретата и океаните, което прави достъпността им изключително трудна. Именно затова в съвремието почти всички перли, които виждаме на пазара, са култивирани и отгледани от човека.

Заради трудността и опасността при издирването на миди с перли, цената им е толкова висока. Култивираните перли имат кълбовидна и изчистена форма, докато тези, които лежат на дъното на океаните, са с неправилни и чудновати извивки.


Какви видове съществуват


Основно перлите се делят на два вида - природни и култивирани. И двата вида са естествени, но при култивираните се намесва човешката ръка, която помага на песъчинката да попадне вътре в мидата. За подвидове се считат и спрямо водите, в които са образувани перлите: сладководни и соленоводни перли. Разликата между тези два подвида е, че соленоводните са по-големи.


Какво бижу с перла да изберете


Разнообразието на бижута, съдържащи перли е огромно и необятно, което прави избора ни леко хаотичен. Има видове огърлици, гривни и обици, които са изработени изцяло от перли, нанизани нежно една до друга. Само че, този тип бижута препоръчваме да слагате само на специални поводи, изискващи официален дрескод. Винаги съобразявайте перлите с носения от Вас тоалет - перлите предпочитат дантелата. Ако обаче искате да си набавите бижу, което да е и елегантно, и подходящо за всеки ден, ние Ви препоръчваме това, което съдържа в конструкцията си само една перличка.

Изключително нежно и красиво стоят пръстените с бяла перла в комбинация с колие и обици, съдържащи също по една перла. Разбира се, не е задължително всеки от аксесоарите да съдържа перла. Спокойно можете да комбинирате семпли гривна и колие с изтънчен пръстен или обици с бели перли.


Как да поддържате и почиствате бижутата с перли


Първото правило за красиви и поддържани перли е: носете ги, колкото можете по-често! Порите на нашата кожа са най-естественият ексфолиант за перлата и поддържат блясъка ѝ свеж, сякаш току що сте я купили от магазина. Важно е, обаче, да внимавате, когато се парфюмирате или пръскате стилизиращи продукти и кремове, тъй като химикалите в тях могат да навредят на най-горния слой на перлите. Когато прибирате бижутата си с перли, Ви препоръчваме да ги държите отделно от другите си бижута, тъй като те могат да издраскат или наранят повърхността им.


За още полезни съвети как да се грижите за своите бижута прочетете статията "Грижа за бижутата".


Още уникални снимки в нашите Facebook и Instagram профили!

Последни статии
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
Как да комбинираме бижутата с тоалета за абитуриентския бал: Съвети и трикове
23.04.2024
Прочети тук
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
Най-стилният избор на бижута за абитуриентския бал: Топ 5 идеи
15.04.2024
Прочети тук
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
Специални моменти, специални бижута: Идеи за подаръци за абитуриенти
02.04.2024
Прочети тук
Абонирайте се за нашия e-mail бюлетин и научавайте първи за нашите промоции!